Átlagon felüli fizetésemelés titka

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében.

Bevételnövelés alkalmazottaknak

Kiadáscsökkentés vagy bevételnövelés?

Spórolás vagy fizetésemelés? Kiadáscsökkentés vagy bevételnövelés? Melyikre érdemes fókuszálni? Ez a kérdés gyakran felmerül a pénzügyi tudatosság témájában és legtöbbször a bevételnövelés jön ki győztesen a vitából. Vajon jogosan?

De mit válaszolnál, ha azt kérdezném, melyik a fontosabb, a jin vagy a jang? 🙂

A kínai filozófiában a jin és jang egymással ellentétes ugyan, de mindkettőnek szüksége van a másikra, egyik a másik nélkül nem létezik, egyik sem fontosabb a másiknál.

Valójában ugyanez a helyzet a kiadáscsökkentés és bevételnövelés kapcsolatában is.
Ha gazdagságra törekszel, mindkettő ugyanolyan fontos, nem koncentrálhatsz csak az egyikre. 

Csak spórolással nem gyűjthetsz össze mesés vagyont! Ugyanakkor hiába magas a jövedelmed, ha minden pénzed elpazarlod, akkor sosem leszel gazdag.

Már Benjamin Franklin, amerikai diplomata, feltaláló az 1700-as években foglalkozott a témával és így fogalmazta meg a boldogsághoz vezető utat:

A boldogsághoz két út vezet. Vagy csökkentjük vágyainkat, vagy növeljük lehetőségeinket. Ha bölcs vagy, mindkettőt megteszed.

Benjamin Franklin

Nincs értelme tehát vitázni azon, melyik a fontosabb, a kiadáscsökkentés vagy a bevételnövelés. “Ha bölcs vagy, mindkettőt megteszed.”

Hogy szemléletesem a kettő fontosságát, megalkottam Neked a pénzügyi tudatosság jin-jang-ját. 🙂

Pénzügyi tudatosság jin-jang-ja: bevételnövelés és kiadáscsökkentés
Pénzügyi tudatosság jin-jang-ja

Elegendő havi 50.000 forint megtakarítás?

MJ DeMarco, a Gyorsítósáv a milliókhoz című könyvében remekül rávilágított a takarékoskodás buktatójára. Megfogalmazásával élve, mutass nekem egy önerőből meggazdagodott, maximum negyvenes éveiben járó férfit vagy nőt, aki azáltal szerezte mesés vagyonát, hogy havonta megspórolt 40-50.000 forintot, és ezt betette egy megtakarítási számlára, esetleg befektette kötvényekbe, részvényekbe vagy befektetési alapba.
 
A gond az, hogy ezekkel a kritériumokkal nem igazán fogsz találni, pedig ez egy általánosan elfogadott pénzügyi tanács.
 
Az a helyzet, hogy ha 18 éves korod után kezdesz havonta 50.000 forintot félretenni, és a piac is kegyes hozzád, 40 éves korodra akkor is csak egy kisebb lakás árát tudod összegyűjteni. És hol vagyunk még a mesés vagyontól?

Na de mit értek mesés vagyon alatt?

Én a vagyonodba sorolom

  • befektetéseid, értékpapírjaid összegét,
  • ingatlanjaid értékét,
  • különböző számláidon lévő pénzeket,
  • egyéb pénzt termelő eszközeid értékét, mint például egy vállalkozást.
  • Majd az egészből még vond le összes tartozásod, hiteleid összegét.

Mi nem tartozik a vagyonodba?
Nem tartozik a vagyonodba semmilyen kacat, tartós fogyasztási cikk, mint például a nagyképernyős tévéd, de ha szigorú akarok lenne, akkor a saját használatra vett autód sem.

És mit értek mesés alatt?
Az egyszerűség kedvéért legyen a mesés jelző számszerű értéke mondjuk százmillió forint. Tehát a mesés vagyon definiciója a továbbiakban legalább százmillió forint értékű készpénz, értékpapír, befektetési célból vett ingatlan vagy ingóság. 

Mennyit kellene félretenni a mesés vagyon eléréséhez?

A legtöbben havi 20.000 forintot tesznek félre, vagy még annyit sem. Ha ezt az összeget 40 éven keresztül befektetési alapba teszed, akkor is távol leszel a mesés jelzőtől, de legalább lesz pár jó nyugdíjas éved – ha egészséges maradsz -, vagy a gyerekeidnek lesz egy csodás öröksége. De ez rajtad már nem segít.

Ahhoz, hogy megtakarításokkal összegyűjts százmilliós vagyont, ideális esetben kb. havonta 250.000 Ft-ot kellene félretenned, 20 éven keresztül, 5%-os éves hozam mellett. Ha Neked a 20 év is sok, akkor ennél jóval többet, 400-500.000 forintot kellene félretenned, havonta!

Itt egy kalkulátor, nyugodtan játssz vele.

A KSH adatai alapján 2020 első negyedévében Magyarországon a nettó átlagkereset 255.500 forint volt. Ez a szám tartalmazza a vezetői milliós fizetéseket is, ami felfelé tornázza ezt a számot. Akkor tehát mennyit kereshetnek az átlagemberek? Szerintem csak nettó 200.000 forint körül. Ebből az összegből azért kicsit nehéz havonta 250 ezret, vagy még ennél többet félretenni.

Összegezve tehát, havi 50.000 Ft félrerakásából nem fogsz meggazdagodni. Ha igazán jól akarsz élni, ahhoz drasztikusan meg kell növelned bevételeidet.

Miről lesz szó ebben a cikkben?

Ebben a cikkben bemutatom azokat a lépéseket, elveket, melyeket korábban tanultam, és melyek mentén én is építem az életem, hogy még jobb életkörülményeket biztosítsak a családom, és természetesen saját magam részére. Az itt leírtak használatával már számos eredményt értem el, melyekkel Te is radikálisan megnövelheted a bevételed, sőt akár meg is duplázhatod azt.

Félreértés ne essék, én is borzasztó távol vagyok a gazdagságtól, viszont elégedett vagyok, teljes mértékben a saját kezembe vettem életem irányítását, azt csinálom, amit szeretek, folyamatosan fejlődők és vannak lehetőségeim.

FIGYELEM!  Itt nem arról lesz szó, hogyan tudsz egyik napról a másikra meggazdagodni! Ha ilyen megoldást keresel, azt nem itt találod. Ha azonban továbbolvasol, nyitott elmével fogadd az itt leírtakat, és gondolkozz azon, hogyan tudnád alkalmazni Te is a saját életedben.

A bevételnövelés alapjai

Régebben, mikor a nagyobbik fiamat tanítottam legotornyot építeni, akkor mondtam neki, hogy egy toronyhoz kell egy jó alap. Ez minden építkezésre igaz, még a pénzügyi építkezésre is. Elvégre, ha növelni akarod bevételeid, akkor az egy pénzügyi építkezés.🙂

Ha nincsenek meg az alapok, akkor ugyanúgy járhatsz, mint azok a lottómilliomosok, akik pénzügyi tudás nélkül nyertek hatalmas összegeket, majd néhány éven belül mélyebbre süllyedtek, mint ahonnan indultak.

Nézzük meg először az alapokat, miket kell rendbe tenned, hogy belefoghass bevételnövelési, esetleg fizetésemelési projektedbe:

Kiadások vezetése

Pénzügyekben a növekedés alapja a helyes pénzkezelés. Ugyanis hiába folyik be sok pénz, ha az mind kifolyik a kezedből és elköltöd felesleges kacatokra. Ebben az esetben valójában nem a vagyonod növeled, hanem csak az életszínvonalad. Magasabb életszínvonal pedig magasabb fenntartási költséggel is jár. Így ha kapsz is valamekkora fizetésemelést, feléled, és a vagyonod nem lesz nagyobb.

Az első lépés tehát, hogy folyamatosan kísérd figyelemmel pénzügyeid. Vezesd kiadásaid, elemezd költéseid, vásárolj tudatosabban!

Én már egyetem alatt egy excel táblában vezettem pénzügyeim, majd miután programozóként elhelyezkedtem egy fejlesztőcégnél, tanulás céljából egy költségnyilvántartó alkalmazást fejlesztettem magamnak. Végül ebből fejlődött ki a RoyalCashflow, az ország első játékosított költségnyilvántartó rendszere. Telepakoltam egy csomó hasznos funkcióval. Nyugodtan használd Te is, hisz ingyen van:

RoyalCashflow költségnyilántartó

Vezesd kiadásaid ingyenesen

Magyarország első játékosított kiadáskövető szoftverében!

RoyalCashflow költségnyilántartó

Vezesd kiadásaid ingyenesen

Magyarország első játékosított kiadáskövető szoftverében!

Kerüld a fogyasztási hiteleket

Sajnos a reklámokban folyamatosan azt a hamis képet látod, hogyha drága holmikat vásárolsz, akkor majd boldog leszel. Ha pedig nincs elég pénzed a “boldogságra”, akkor vegyél fel hitelt, így már most megszerezheted magadnak azt az álomutat, azt az álomautót, vagy azt az álom akármit, amire eddig vágytál. Ugyan mire várnál? Hisz megérdemled! Csak vegyél fel hitelt, és azonnal megkaphatod azt, amit akarsz… Mondanom sem kell, hogy ezek a hitelek szintén nem segítenek vagyonod növelésében.

A fogyasztói hitelek felvétele az egyik legveszélyesebb dolog, amit csinálhatsz. Ha adósságokba vered magad, akkor a szabadságod adod el! Ha meg oda a szabadságod, akkor ki leszel szolgáltatva valakinek. Egy banknak, egy főnöknek. Fennáll a veszélye, hogy hozzáláncolod magad egy olyan munkahelyhez, amit valójában nem is szeretsz, csakhogy fizetni tudd a törlesztőrészleteket. Ha nem te irányítod az életed, akkor majd valaki más fogja. Ha más irányítja az életed, akkor hogyan fogsz hatalmas jövedelmet szerezni? Hát sehogy! Ezért mielőbb szabadulj meg a fogyasztási hiteleidtől, ha vannak.

Hitel
Szabadulj meg a fogyasztási hitelektől

Másik nagy veszélye, hogy mi történik akkor, ha elveszíted az állásod? A törlesztőt attól még fizetned kell! Gyorsan utcán találhatod magad, ha nem vagy elég óvatos.

Vésztartalék építése

Többször tapasztaltam, hogy sajnos az emberek többségének nincs meg a kötelező 3-6 havi vésztartaléka. Sőt, sokaknak egyhavi sincs, azaz hónapról hónapra élnek.

A vésztartalék a megoldás szabadságod megtartására. Ha van vésztartalékod, akkor nem kell hitelt felvenned egy vártatlan kiadás fedezésére. Sőt, egy rettenetes munkahelyre is azt mondhatod: “Elég volt!“. Kereshetsz másikat, hisz megengedheted maguknak, hogy pár hónapra munkanélkülivé válj. Ez idő alatt ráadásul továbbfejlődhetsz, tanulhatsz és magasabb fizetésért egy jobb helyen is elhelyezkedhetsz.

Ha tehát van legalább hat havi tartalékod, azaz rendelkezel anyagi védettséggel, akkor szabadabban dönthetsz az életedről, szabadabban élhetsz az új lehetőségekkel.

Vésztartatalékot legkönnyebben költségvetés-készítéssel építhetsz fel, ezért ajánlom Számodra a RoyalCashflow PRO-t.

Ezek voltak az alapok, most pedig ugorjunk a legizgalmasabb részhez, mi kell ahhoz, hogy átlagon felüli fizetésed legyen.

Átlagon felüli fizetésemelések titka

Először is szögezzük le, ha több pénzt szeretnél keresni, akkor valamin változtatnod kell. Ha ugyanazt csinálod, mint eddig, nagyjából ugyanannyit fogsz keresni mint eddig. Senki nem fogja megduplázni a fizetésed egyik hónapról a másikra, és senki nem fog több pénzt tenni a zsebedbe a két szép szemedért és a mosolyodért.

Jól jegyezd meg, ha alkalmazottként szuper fizetést szeretnél, akkor: 

Jelentős tényezővé kell válnod a munkahelyed lényeges dolgainak alakításában.

Költség-Profit elmélet

A következő elméletet Michael Masterson – Automatikus gazdagság című könyvében olvastam, mely teljesen átformálta gondolkodásom az alkalmazotti léttel kapcsolatosan. Már ezért a gondolatért érdemes volt elolvasni a könyvet. Úgy gondolom, ezt az elméletet mindenkinek ismernie kell, aki alkalmazottként szeretne kiemelkedő fizetéseket elérni.

Masterson leírta, két dolgot tehetsz a pénzeddel:

  1. Megtakaríthatod
  2. Elköltheted

Ha megtakarítod, nő a vagyonod, ha elköltöd, akkor csökken. Ez eddig egyértelmű.

Most ugyanezt az analógiát használva:

Kétféle szerepet játszhatsz a cégednél, mint munkavállaló:
1: Profitot termelhetsz
2: Profitot csökkentesz

Ha profitot termelsz, akkor Te egy profitgenerátor munkatárs vagy. A profitgenerátor munkakörbe tartoznak azok a munkák, melyek közvetlenül kapcsolódnak a profit termeléséhez. Ebbe a kategóriába tartoznak az értékesítők, a marketingesek, a terméket fejlesztők, illetve azok a menedzserek, akik irányítják ezeket a munkatársakat. A többiek, – erősen leegyszerűsítve, – csak csökkentik a profitot.

Most gondolj bele, ha termelsz a főnöködnek havonta 10 millió forint profitot, akkor ő kész örömmel fog Neked kifizetni akár havi egymilliót, vagy még többet is. De ha a másik oldalon vagy, és csak csökkented a nyereségét, akkor bármilyen jó is vagy a munkádban, azt csak a szükséges költségnek fogják tekinteni. És mint tudjuk, a költségeket mindig alacsonyan kell tartani, így a Te fizetésed is.

A kiemelkedő fizetésemelések kulcsa tehát az, hogy profittermelőnek kell lenned cégedben, és ezt a főnöködnek is észre kell vennie.

Általában azt is elmondhatjuk, hogy a legrosszabban fizetett munkatársak az adminisztratív dolgozók. Ebbe a csoportba tartoznak például azok, akik a megrendeléseket teljesítik, a céget működtetik, a számlákat kiállítják, az ügyfélszolgálati teendőket ellátják.

Mivel ezek a tevékenységek nem igényelnek speciális tudást, kreativitást vagy tehetséget, ők könnyen kiképezhetők és helyettesíthetők. Ennek következtében rengeteg emberrel kell versenyezniük ezekért a pozíciókért, és ezért az ebbe a munkakörbe tartozó dolgozók örülhetnek évi néhány százalékos fizetésemelésnek.

A lényeg tehát, aki könnyen helyettesíthető, nem fog nagy fizetést kapni. Előfordulhat, hogy a termék előállításában játszol szerepet, de ha a feladatod elvégzésére könnyen betanítható más, akkor még nem vagy profitgenerátor. Illetve a termék előállítása nem egyenlő a termék fejlesztésével. Ezért sem keresnek kiemelkedően például a gyári munkások.

Válj profitgenerátorrá!

Mit csinálj, ha nem vagy proftgenerátor?

Az elmélet egyszerű: válj azzá! Ha jelenlegi munkaköröd nem illik ezekbe a területekbe, állást vagy munkakört kell váltanod!

Most mondhatod, hogy ez nem egyszerű, és tudom, hogy nem is az. Viszont mint írtam korábban, ha több pénzt akarsz keresni, akkor valamin változtatnod kell. A sorsod a Te kezedben van, neked kell lépned, senki nem vág hozzád több millió forintot csak úgy.

Szerencsére a profitgenerátor munkák is csak olyan tevékenységek, mint bármi más: tanulható. Nem mondom, hogy gyorsan, de ha elég elszánt vagy, megtanulhatod azokat a készségeket, amelyek ahhoz kellenek, hogy hatással legyél a termék fejlesztésére, a marketingre, az eladásra, vagy a profit menedzselésére. Ezeket a készségeket nevezik egyébként “Hard Skills“-nek, a szakmai tudást, a képesítést. Növeld tehát a saját értéked olyan új képesítések elsajátításával, melyek használatával pénzt teremthetsz egy cégnek.

A másik terület a fejlődésben az ún. “Soft Skills“-ek. Ezekkel a készségekkel adhatod el magad, a tudásod. Ennek köszönhetően felfigyelnek rád, kedvelnek, hallgatnak rád. Az emberek szeretnek majd a társaságodban lenni, így az önbizalmad is megnő, és kialakul egy öngerjesztő folyamat. Ehhez persze az kell, hogy fejleszd a kommunikációs készségeidet, az érzelmi intelligenciát, valamint új, sikeres emberekre jellemző szokásokat vegyél fel. Plusz ha fejleszted magad még marketing, értékesítés területen, akkor közel ellenállhatatlan leszel.

Ha mindkét területen – Hard Skills és Soft Skills – fejleszted magad, akkor könnyen kiemelkedhetsz a munkatársaid közül, felfigyelnek rád, előléptethetnek. Így karriert építhetsz, vezető lehetsz, ami szintén nagy fizetésekkel párosul.

Azt nem mondom, hogy könnyű lesz. Sőt, nehéz és időigényes, ami bizonyára áldozatokkal járna a részedről. Senki nem fog rosszallóan nézni rád, ha úgy döntesz, hogy ezt az áldozatot nem vállalod. Viszont ebben az esetben meg kell elégedned az évi pár százalékos fizetésemeléssel. A döntés a Te kezedben van.

Tanulni nemcsak az egyetemen lehet. Szerencsére manapság az információ korszakát éljük, szinte mindenről találni online oktatóanyagot, tréninget. Egy pénztermelő tudás megszerzéséhez nem szükséges drága főiskola, diploma. Egy online tréning elvégzése már jobb választás lehet, ráadásul gyorsabb, esetekben olcsóbb is.

Ha úgy döntesz, megéri tanulni a nagy fizetésekért, akkor jó szívvel ajánlom a Tudástár Klubot. Havi egy könyv áráért hihetetlen mennyiségű tananyaghoz, mesterkuzushoz férsz hozzá, mely mind segít az önfejlesztésben, a karrier- és vállalkozásépítésben.

Összefoglalva tehát, ha alkalmazottként szeretnél kiemelkedő fizetésemelést, akkor termelj sok pénzt a munkáltatódnak. Legyen szereped például a termék vagy a szolgáltatás értékesítésében, megalkotásában. Add hozzá kreatív tudásod, elismerésre méltó szakértelmed. Esetleg irányíts embereket menedzserként, hogy a cég zökkenőmentesen működhessen. Ezekhez valószínűleg új készségeket kell elsajátítanod, de ez az ára a drasztikus fizetésemeléseknek.

+1 tipp: Fizess kevesebb adót

Tudod-e, hogy mennyi pénzbe kerülsz a munkáltatódnak?

A nettó kereseteddel gondolom tisztában vagy, de azt tudod-e, hogy pontosan mennyi pénzt fizet utánad a munkaadód az államnak?

Ha nem, akkor ezt most gyorsan megtudhatod. Itt egy bérkalkulátor. Kattints a linkre, írd be a bruttó fizetésed, nyomd meg a Számol gombot. A megjelenő táblázatban keresd az “Összesen havonta az államnak fizetendő sort”.

Tételezzük fel, hogy Példa Pali fizetése bruttó 400.000, azaz nettó 266.000 forint. A bruttó összeget beírva a táblázat alsó felében az alábbi eredményt kaptam (2020-as számítás):

bérkalkulátor

Látod a bekeretezett részt? 210 ezer forint! Nettó 266 ezres fizetésnél ekkora összeget fizeti ki a munkaadó az államnak a nettó kereseten felül!  (ez egy végletekig leegyszerűsített példa, ugyanis feltételezzük, hogy Példa Palinak nincs gyermeke, illetve cafetériát sem kap.)

A munkaadód a nettó kereseted 78,94%-át, azaz a kézhez kapott összeg háromnegyedét még pluszban befizeti az államnak. Ez rengeteg pénz. Most képzeld csak el, ha ebből az összegből Neked is jutna egy kevés.🙂

A jó hír, hogy bizonyos esetekben van erre lehetőség. Vannak ugyanis olyan munkakörök, amiket könnyedén lehet távmunkában, szabadúszóként is végezni. Ha szabadúszó vagy, akkor nem alkalmazottként, hanem egyéni vállalkozóként dolgozol. A vállalkozói létnek számos előnye van. Egyik a kedvezményes adózás, amit úgy hívnak: KATA.

KATA adózás

Ennek az adózási formának az a lényege, hogyha főállású egyéni vállalkozó vagy, akkor mindössze havi 50.000 forint adót kell fizetned, a többi pedig Nálad marad.

Természetesen vannak még egyéb költségek, úgymint iparűzési adó, könyvelői díj, viszont ezek általában havi 5-10.000 Ft körül mozognak.

De térjünk vissza az első példához, és tételezzük fel, hogy kiemelkedsz a magyar átlagból, és 400.000 Ft a bruttó fizetésed.  Ekkor a nettó kereseted 266.000 forint, és a munkaadódnak összesen 476.000 forint a költsége utánad.

De ha ugyanezt a pénzt KATA-s egyéni vállalkozóként kérnéd el, akkor az 50.000 forint adót levonva 426.000 forint marad Nálad. Ebben a példában tehát 160.000 forinttal többet keresnél csupán azért, mert alkalmazotti forma helyett az egyéni vállalkozói formát választod. Ez évente majdnem 2 millió forint, 40 év alatt pedig több, mint 75 millió plusz bevétel!

Ha pedig havi 500 ezres fizetést néznénk, 40 év alatt több, mint 100 millió forint plusz jövedelmet jelent, ha egyéni vállalkozó vagy!

Sajnos több olyan munkakör van, amit nem lehet egyéni vállalkozóként végezni. A koronavírus miatt azonban több munkahelyen is bevezették az otthoni munkavégzést, a home office-t. Ebben a helyzetben derült ki valójában, melyek azok a pozicíók, melyek távmunkában is végezhetők.

Amennyiben neked olyan a munkád, hogy teljes mértékben otthonról végezhető, saját időbeosztással, saját eszközökkel, akkor alkalmas arra, hogy egyéni vállalkozói formában űzd a tevékenységet.

Jogi nyilatkozat!
Figyelem! Ez a leírás nem minősül jogi tanácsadásnak! Amennyiben KATA-s egyéni vállalkozó szeretnél lenni, mindenképpen egyeztess könyvelővel! Nem minden munkakör alkalmas arra, hogy egyéni vállalkozóként végezzék. Sőt, a burkolt munkaviszony büntetendő cselekmény!

KATA szigorítása - FRISSÍTÉS

Mikor ezeket a sorokat írtam, elfogadtak egy KATA szigorítást szolgáló törvényt, miszerint csak évi 3.000.000 forintot számlázhatsz egy ügyfélnek, különben 40%-os különadóval büntetnek. Így szeretnék megelőzni, hogy a munkaviszonyt vállalkozói jogviszonynak álcázzák a cégek.

Sajnos ezzel a lépéssel több szabadúszó is nehéz helyzetbe került, ugyanis teljesen általános jelenség, hogy egy cég több munkával, vagy egy nagyobb értékű projekttel bíz meg például egy szabadúszó webfejlesztőt, programozót.

Ettől függeltenül a KATA-s adózás még mindig egy kiemelten jó lehetőség. Általánosságban elmondható, ha profitgenerátor vagy, azaz kiveszed a részed a profit termelésből, akkor könnyebb megteremtened ezt a bevételi formát. Viszont ha adminisztrátori munkatárs vagy, akkor sem lehetetlen. Hallottál már például a virtuális asszisztenciáról? 

A lényeg, ha pénztermelő képességed van, akkor azt nemcsak egy cégnek tudod nyújtani, hanem többnek is. Így máris alkalmas lettél KATA-s adózású egyéni vállalkozónak.

Itt kiemelnék még egy fontos részletet. Pénztermelő szolgáltatást általában cégeknek tudsz nyújtani, és nem magánszemélyeknek. Sok olyan KATA-s egyéni vállalkozó létezik, akinek magánszemélyek az ügyfelei, például fodrászok, villanyszerelők, burkolók, és még folytathatnám a sort. Ők sem keresnek kiemelkedően, hiába egyéni vállalkozók. Ennek oka egyszerű. Nem tudnak profitot növelni ügyfeleiknek, a magánszemélyeknek. Profitjuk a versenyszférában dolgozó cégeknek van, nekik kell tehát szolgáltatást nyújtanod. Ugyanezen okból nehéz jól keresni, ha az állam a munkaadód.

Fizetésemelés helyett szabadúszás
Szabadúszóként növelj profitot cégeknek

Igen, ehhez tanulni kell. Hosszú és küzdelmes úton kellene keresztül menned, de ennyi pénzért nem éri meg?

Varázspirula nem létezik! Neked kell beletenned az energiát, ha többet akarsz keresni. Nem fog odamenni Hozzád a főnököd, és azt mondani, hogy “látom kevés a fizud, ezért most megemelem kétszázezererrel”….

Összefoglalva, azt tudnod kell, hogy Magyarországon az alkalmazott bérek adóterhe nagyon magas, ellenben egyéni vállalkozóként sokkal kedvezőbben lehet adózni. Érdemes lehet olyan tevékenységet végezni, melyet egyéni vállalkozóként is űzhetsz.

Ha bővebben érdekel ez a téma, itt találsz róla egy remek cikket és vállalkozási ötleteket is:

Egyéni vállalkozás indítása lépésről lépésre

Összefoglalás

Ha gazdag akarsz lenni, havi 20.000 forint megtakarítással semmire nem mész. Sőt, havi 50.000 forintból 20 év alatt sem leszel vagyonos.

Ha nagy pénzeket szeretnél felhalmozni, akkor havi szinten több százezer forintot kellene félretenned, de a mai magyar átlagkeresetekből erre aligha van esély.

Akkor lehetsz gazdag, ha radikálisan megnöveled a bevételeidet. Erre alkalmazottként van a legkevesebb esélyed, de akkor sem lehetetlen.

Alkalmazottként a legtöbb, amit tehetsz, hogy rengeteget tanulsz, fejlődsz, hatással leszel a profit termelésére és karriert építesz.

A másik lehetőséged, hogy alkalmazotti lét helyett a szabadúszói létet választod és KATA-s egyéni vállalkozóként nyújtod tovább szolgáltatásod.

Én ugyanezt az utat járom. Folyamatosan tanulok. Könyvekre, tréningekre az elmúlt három évben legalább egymillió forintot költöttem. Építettem a karrierem, majd végül egyéni vállalkozó lettem. Igaz, mikor ezeket a sorokat írom, nem keresek jobban, mit karrierem csúcsán, de több a szabadidőm és jobbak a lehetőségeim. 🙂

Folytatás következik...

Az alkalmazotti és az egyéni vállalkozói léttel azonban van egy probléma. Az idődet adod el és emiatt egy idő után korlátokba ütközöl bevételeid növelése közben. 

Havi egymillió forint jövedelmig még eljuthasz ebben a formában, amiből már igen jó életet és magas életszínvonalat tarthatsz fenn. De mi van akkor, ha havi 5 millióra, esetleg 10 millióra vágysz?

Ezt már nem tudod megtenni alkalmazottként. Ehhez már céget, vagy bevételt termelő gépezetet kell létrehoznod, közismertebb nevén passzív jövedelmet.

Erről majd egy később cikkben lesz szó. Ha nem szeretnél lemaradni róla, iratkozz fel a blogértesítőre.

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

A RoyalCashflow egy játékosított kiadáskövető szoftver, ahol aktivitás pontokat gyűjthetsz pénzügyi tudatosságod fejlesztésével. Használd a szoftvert, olvasd a Tudásbázist és Blogot a bónuszpontokért!

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!

Blog értesítő feliratkozás

Iratkozz fel a blogértesítőre

Ne maradj le a legújabb cikkekről, fejleszd pénzügyi tudatosságod! Ráadásul minden bejegyzés bónuszpontot is tartalmaz. Add meg az email címed, és értesítelek, ha új cikk jelenik meg.
Blog értesítő feliratkozás

Iratkozz fel a blogértesítőre

Ne maradj le a legújabb cikkekről, fejleszd pénzügyi tudatosságod! Ráadásul minden bejegyzés bónuszpontot is tartalmaz. Add meg az email címed, és értesítelek, ha új cikk jelenik meg.
Megosztás itt: facebook
Megosztom a cikket!
Megosztás itt: linkedin
Megosztom a cikket!

Tartalomjegyzék

Olvasd el ezeket is