royalcashflow kiadáskövető logó

Így tartsd nyilván vagyontárgyaid

Szerző: | 2018. jan. 22.

Befektetéseiden és hiteleiden túl a vagyontárgyaid is nyilvántarthatod a RoyalCashflow-ban.

vagyontárgyak közé azokat a nagy értékű eszközöket soroljuk, melyeket saját használatra vetted, mint például a saját lakást, vagy saját autót. Másik fontos tulajdonságuk, hogy viszonylag tartják az értéküket, későbbiekben jó áron el tudnád adni, ha úgy döntenél.

Szóval ha szeretnéd vagyontárgyaid is rögzíteni a rendszerben, olvass tovább!

Vagyontárgy nyilvántartás bejegyzés nyitóképe

Fontos: E funkció használatához legalább Kiscserkész ranggal kell rendelkezned és aktiválnod kell a Bővített módot. Ha nem tudod, ezt hol kell bekapcsolni, kattints ide: Bővített mód bekapcsolása

Vagyontárgy nyilvántartás lépései

Nézzük, mit kell tenned, ha vettél valamilyen vagyontárgyat, mondjuk egy autót. (Lakás esetén is ugyanígy kell eljárnod 🙂 )

1. Autó, mint pénztároló rögzítése

Először is készíts egy Vagyontárgy típusú pénztárolót, amely az autód értékét fogja szimbolizálni. A pénztárolót az Alapadatok/Pénztárolók menüpont Vagyontárgyak és tartozás fülén, az Új gombra kattintva hozhatod létre. A rögzítési felületet itt láthatod:

Vagyontárgy rögzítése a RoyalCashflow költségnyilvántartóban

Ha már korábban megvetted az autót, akkor a pénztároló nyitóegyenlegéhez írd be az aktuális, becsült értékét. De ha a vásárlás tényét is rögzíteni szeretnéd, akkor a nyitóegyenleget hagyd nullán.

2. Autó vásárlásának rögzítése

Ehhez kattints a Tranzakciók menüponton belül a Vagyontárgyak almenüpontra. Minden vagyontárgy típusú pénztárolóhoz kapcsolódó pénzmozgást ebben a menüpontban kell beírni:

A Vagyontárgy vásárlás is egy speciális átvezetés, melynél valamelyik aktív vagy hitel típusú pénztárolódból vezeted át a vételárat az autó értékének nyilvántartására szolgáló pénztárolóba.

Ennek rögzítéséhez kattints a Vásárlás fülön található Új gombra, majd töltsd ki az alábbi űrlapot (Ha a RoyalCashflow használatának megkezdése előtt vetted az autód, a vásárlás tényét nem szükséges rögzítened, csak a becsült értékét a pénztároló nyitóegyenlegébe beírnod)

vagyontárgy vásárlására felület a royalcashflow költségkövető alkalmazásban

Végül kattints az űrlap alján található Mentés gombra, és a vásárlás tranzakció megjelenik a listában.

vagyontárggyal kapcsolatos tranzakciók listázása

3. Értékvesztés követése

Miközben használod az autód, az folyamatosan veszít az értékéből. Érdemes időnként a becsült értékvesztést is beírnod a programba, ugyanis ha ezt elmulasztod, vagyonmérleged hamis eredményt fog mutatni.

Az értékvesztést érdemes legalább félévente felvinni az Értékcsökkenés fülönkeresztül, az Új gombra kattintva:

vagyontárgy értékének csökkenését követő felület

Tipp: Vándor szinttől használhatod a tranzakció másolása gombot, így két kattintással pillanatok alatt felviheted az értékcsökkenés összegeit.

4. Aktuális érték megtekintése

Autód jelenlegi értékét az Áttekintés menüpontban, a Vagyontárgyak és tartozások típusú pénztárolók egyenlegei között láthatod:

vagyontárgyak aktuális egyenlegének megtekintése a royalcashflow kiadáskövető alkalmazásban

5. Autód eladása

Mikor eladod az autód, a kapott vételárat az Eladás fülön keresztül tudod átvezetni valamelyik pénztárolódba. Ehhez kattints az Új gombra, és töltsd ki az alábbi űrlapot.

vagyontárgy eladásának rögzítésére szolgáló felület

Eladás után az értékkövetésre használt pénztárolót érdemes inaktiválni a Pénztároló részleteinél.

Egyéb lehetőség

Autó esetén elég ritka, de más vagyontárgyaknál — például ingatlan, vagy földterület esetén — előfordulhat, hogy idővel növeli az értékét. A becsült értéknövekedést is érdemes időnként a programban vezetni.

Ezt az értéknövekedést a Vagyontárgyak menüpont Értéknövekedés fülén tudod rögzíteni az alábbi űrlapon keresztül:

vagyontárgy értékének növekedése

Összefoglaló — fülek áttekintése

Vásárlás fül

A Vásárlás fülön a vagyontárgyak megszerzését tudod rögzíteni. A vagyontárgy vásárlás is egy speciális átvezetés a rendszerben, viszont annyiban különbözik a korábban ismertetett speciális átvezetésektől, hogy itt bármely pénztárolóról tudsz vagyontárgy típusú pénztárolóba összeget átvezetni. Ez azért van, mert a vagyontárgyak nagy értékűek, megvásárolhatod azokat akár hitelből is, így például tartozás típusú pénztárolóról is áthelyezheted a szükséges összeget.

Eladás fül

Az Eladás fülön a vagyontárgyaidtól való megválásodat tudod rögzíteni, melyekért pénzt kapsz. Az eladás folyamata szintén speciális átvezetésnek számít, ahol a pénzt vagyontárgy típusú pénztárolóról az aktív pénztárolódba helyezed.

Értéknövekedés fül

A vagyontárgy típusú pénztárolók speciális tulajdonsága, hogy a pénztároló egyenlege nem a benne található pénz összegét, hanem a vagyontárgy értékét jelzi, vagyis azt az összeget, amennyiért el tudnád adni. Emiatt nagyon fontos, hogy vagyontárgyaid értékét adott időközönként felülvizsgáld és aktualizáld. Kiemelendő, hogy ne szépíts a dolgokon, tényleg a valós értékkel számolj.

Ha a vagyontárgyad a vásárláskor rögzített értékénél drágábban tudnád eladni, akkor értéke növekedett. Ezt a különbséget az Értéknövekedés fülön tudod felvezetni a rendszerbe.

Értékcsökkenés fül

Abban az esetben, ha vagyontárgyad elhasználódik és állapota folyamatosan romlik, akkor nagy valószínűséggel az értéke is csökken, eladni a vételár töredékéért tudnád. Ilyenkor mondjuk, hogy az adott tárgy értékcsökkenésen megy keresztül, vagyis amortizálódik.

Az amortizációnak a pénzben kifejezett értékét az Értékcsökkenés fülön tudod vezetni. E funkció használatával a vagyonnyilvántartásod pontosabb lesz, így tisztább képet kaphatsz jelenlegi helyzetedről.

Tipikus vagyontárgy, aminek nagy értékcsökkenése lehet, az autó.

A szerzőről

Kecskés Imre

RoyalCashflow alapító, fejlesztő

Célja, hogy segítsen Neked a pénzügyeid áttekintésében. Szabadidejében online marketinggel, pénzügyekkel, na és persze családjával, gyerekeivel foglalkozik.

További cikkek

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy  nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra, azonosítsd magad, és Tiéd a jutalompont!