royalcashflow kiadáskövető logó

Így kövesd a hiteleid

Szerző: | 2018. jan. 14.

Ma a hitelekkel fogunk foglalkozni, de ezúttal nem a hitelkártyákról esik szó, hanem az olyan hitelekről, mint például a jelzáloghitel, diákhitel, autóhitel és egyéb személyi hitelek.

Ha Neked is van hiteled, olvass tovább és megtudhatod, hogyan vezesd tartozásaid precízen a RoyalCashflow költségnyilvántartó alkalmazásban.

Hitelek nyilvántartása bejegyzés nyitókép

A legegyszerűbb módszer — kiadásként

Ha nem érdekel pontosan, mekkora összeget kell még visszafizetned, akkor hiteleid egyszerű kiadásként rögzítsd.

Ehhez készíts egy kategóriát (Alapadatok/Kategóriák/Kiadás kategóriák fül) a hiteltartozásodnak, majd a Tranzakciók/Kiadás fülön (bővített mód esetén Tranzakció/Aktív tranzakciók/Kiadás fül) vidd fel a törlesztőrészlet összegét ebbe a kategóriába, mikor befizetésre került.

A haladó módszer

Ha Te ennél precízebb vagy, és nyomon szeretnéd követni a hátralévő tartozásod értékét is, akkor az alábbi lépéseket kövesd. Most egy jelzáloghitel példáján keresztül nézzük meg a haladó módszert, de természetesen bármely korábban említett hiteltípust is ugyanígy tudsz nyilvántartani.

Fontos: E funkció használatához legalább Kiscserkész ranggal kell rendelkezned és aktiválnod kell a Bővített módot. Ha nem tudod, ezt hol kell bekapcsolni, kattints ide: Bővített mód bekapcsolása

Nézzük tehát a lépéseket:

1. Jelenlegi tartozásod rögzítése

Első lépésként rögzítsd a jelenlegi hiteltartozásod Hitel típusú pénztárolóként, az Alapadatok/Pénztárolók menüpont Vagyontárgyak és tartozás fülén, az Új gombra kattintva. A rögzítési felületet itt láthatod:

Hitel típusú számla létrehozás a költségkövető alkalmazásban

Tartozásod pozitív előjellel írd be, ugyanis a rendszer automatikusan tartozásként fogja kezelni.

Ha nem tudod pontosan, mennyi jelenleg ez az összeg, akkor keresd elő a legutolsó hitelszámla kivonatod. Ott megtalálhatod a fordulónapi egyenleget, ebből vond le a mai napig befizetett törlesztőrészleteket. Az eredmény egy közelítő érték lesz, de nem baj, ha megérkezik a következő számlakivonat, akkor majd pontosítod. A lényeg, hogy a nyitóegyenlegben legyen egy közelítő érték, amiből kiindulhatsz.

2. Törlesztőrészletek rögzítése

Ezután kattints a Tranzakciók menüponton belül a Hitelek almenüpontra. Minden hitel típusú pénztárolóhoz kapcsolódó pénzmozgást itt kell nyilvántartani:

A Törlesztés egy speciális átvezetés. Esetünkben a törlesztőrészlet rögzítése nem más, mint egy bankszámláról történő átvezetés a jelzálog-hitelszámlára.

Felvitelhez kattints a Törlesztés fülön található Új gombra, majd töltsd ki az alábbi űrlapot:

Hitel törlesztésének rögzítése a royalcashflow költségkövetőben

Mentés után a törlesztőrészlet megjelenik a Törlesztés listában.

Tipp: Vándor szinttől használhatod a tranzakció másolása gombot, így két kattintással pillanatok alatt rögzítheted a törlesztőösszegeket.

3. Hitelkamatok, egyéb költségek nyilvántartása

A hitel törlesztőrészlete két részből tevődik össze:
1. Tőketörlesztés
2. Kamat és kezelési költség fizetés

A törlesztőrészletek rögzítésével csak a tőketartozást csökkented a rendszerben. Emiatt szükség lesz egyenlegkorrekcióra, ugyanis a törlesztőrészlettel nemcsak a tőkét fizeted, hanem a kamatokat is. A kamatok és kezelési költségek rögzítését a Hiteltőke növekedés fülön kell megtenned, ezzel helyre áll a jelzáloghitel-számla egyenleged:

hiteltőke növekedésének rögzítése a royalcashflow-ban

A törlesztőrészletek kamat és kezelési költség tartalmát szintén a hitelszámla kivonatodból tudhatod meg, onnan másold be ezeket az értékeket a Hiteltőke növekedés listába.

Egyéb lehetőségek

Általában az előbbi a három lépésből tevődik össze egy átlagos hitelszámla nyilvántartás, van azonban még néhány lehetőség a szoftverben:

1. Hiteltőkéből jóváírás

Előfordulhat, hogy a bank valamilyen jóváírást, visszatérítést, bónuszt ad Számunkra, így kevesebbet kell visszafizetnünk. Ebben az esetben csökken a hiteltőkénk, vagyis a fizetési kötelezettségünk. Ezt az eshetőséget a Hiteltőke csökkenés fülön kell rögzítened az alábbi módon:

hiteltőke csökkenésének rögzítése a royalcashflow költségkövető alkalmazásban

2. Hitelfelvétel

Ha már használod a RoyalCashflow-t egy ideje, és eközben döntesz hitelfelvétel mellett, akkor ezt a tranzakciót a Hitelfelvét fülön kell felvinned. A hitelfelvétel szintén egy speciális átvezetés, amikor is hitelszámláról vezetünk át valamelyik másik, aktív típusú pénztárolóra. Abban az esetben, ha mondjuk jelzáloghitelt veszel fel, és az összeget rögtön az eladónak utalja a bank, a tranzakciót a Vagyontárgyak/Vásárlás fülön kell rögzítened.

hitel felvételének rögzítése a royalcashflow

Összefoglaló — fülek áttekintése

Ismétlés a tudás anyja — szokták mondani -, így foglaljuk össze, mit tudunk a Hitel típusú tranzakcióknál található fülekről:

Törlesztés fül

Ezen a fülön tudod a hiteltörlesztéseidet rögzíteni. A hiteltörlesztés is egy speciális átvezetés, mégpedig az aktív pénztárolóból történő átvezetés a tartozás típusú pénztárolóba.

Hitelfelvét fül

Ezen a fülön a program használata közbeni hitelfelvételeket tudod rögzíteni, amennyiben a felvett összeg készpénzként hozzád, vagyis valamelyik aktív pénztárolódba került. Abban az esetben, ha mondjuk jelzáloghitelt veszel fel, és az összeget rögtön az eladónak utalja a bank, a tranzakciót a Vagyontárgyak/Vásárlás fülön kell rögzítened. Erről részletesebb leírást az ottani súgóban találsz.

Kölcsönvétel esetében tehát a tartozás típusú pénztárolóról helyezel át készpénzt az aktív pénztárolódba. Általában kölcsönvétel előtt a tartozás típusú pénztárolód egyenlege 0, átvezetés után pedig negatív lesz. Ez azt jelzi, hogy tartozásod keletkezett.

Hiteltőke csökkenés fül

A hiteltőke azaz összeg, melyet kölcsönvettél a banktól, vagy bárki mástól. Hitelfelvételnél általában többet kell visszafizetned a felvett összegnél, mivel a tőke mellett a kamatokat, és egyéb költségeket is meg kell fizetni.

A hiteltőke csökkenés fülön tudod rögzíteni, ha a tőke összege valamilyen külső oknál fogva csökkent. Ez lehet például valamilyen jóváírás, kedvezmény, bár ilyen a valóságban csak ritkán fordul elő.

Hiteltőke növekedés fül

A hiteltőke növekedés fülön tudod nyilvántartani, ha a hiteltőkéd, vagyis a tartozásod összege emelkedik. Ez a helyzet sajnos gyakran előfordul, ugyanis a hitelkamatnak és a specális költségeknek ilyen hatása van.

Átvezetés fül

Az Átvezetés fülön a hitel típusú pénztárolók közötti mozgásokat tudod menedzselni. Ezek olyan átvezetések, ahol a Pénztárolóról és a Pénztárolóralistában is hitel típusú pénztárolók találhatóak. Ritkán fordul elő ilyen átvezetés, de a rendszerben erre is biztosítunk lehetőséget.

A szerzőről

Kecskés Imre

RoyalCashflow alapító, fejlesztő

Célja, hogy segítsen Neked a pénzügyeid áttekintésében. Szabadidejében online marketinggel, pénzügyekkel, na és persze családjával, gyerekeivel foglalkozik.

További cikkek

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy  nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra, azonosítsd magad, és Tiéd a jutalompont!