18. Vándor rang jutalom funkciói: Másolás és Vagyonmérleg

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Vándor rang címer

Az aktivitási ranglétra harmadik állomása a Vándor rang, mely 1.000 pont elérése után aktiválódik. Ha elérted, két új funkció a jutalmad.

Melyek ezek és hogyan működnek? Most erről lesz szó.

Vándor rang jutalom funkciói

1. Új tranzakció létrehozása másolatból

Bizonyára észrevetted már, hogy vannak olyan kiadásaink, melyek adott időközönként ismétlődnek, vagy közel azonosak a paramétereik. Ezeket nevezzük rendszeres, vagy ismétlődő tranzakcióknak. Ide tartoznak az előfizetések, törlesztőrészletek, vagy például a közüzemi számlák. Bevételek esetén a fizetésünk szintén ismétlődő tranzakciónak számít.

Ezeket a pénzmozgásokat minden esetben újra és újra rögzíteni kell, megadni ugyanazt az összeget, kiválasztani ugyanazt a kategóriát, pénztárolót. Csak a dátum más. Amennyiben fogyasztás alapján küldik nekünk a számlát, abban az esetben az összeg is eltérő lehet.

Az elmúlt évek során legtöbbször a rendszeres kiadások kezelésére szolgáló funkció kifejlesztését kértétek tőlem, vagyis hogy ne kelljen ezeket az ismétlődő tételeket újra és újra rögzíteni és legyen lehetőség ezeken valahogy időt spórolni. A jó hír, hogy van ilyen funkció, melyet Vándor szinttől használhatsz!

A RoyalCashflow-ban a rendszeres kiadások, bevételek rögzítésére az Új tranzakció másolatból funkció használható. Így néz ki az ikonja, melyet a törlés ikon mellett, jobb oldalon találsz:

A tranzakció másolás funkcióval faék egyszerű a rendszeres kiadások következő tranzakciójának rögzítése, mindössze az alábbi lépésekből áll:

1. lépés: Másolandó tranzakció kijelölése

Először is keresd meg az ismétlődő tétel egy korábbi tranzakcióját, melyet másolni szeretnél.

A kereséshez használhatod a tranzakció szűrőt, csak előtte nyisd le a nagyító ikonnal. A másolandó kiadást valószínűleg az előző hónapban fogod megtalálni, ezért a dátum szűrő kezdőértékét állítsd korábbra, majd a leírás mezőbe írd be, mit keresel.

Példánkban most az előző internet számlát keressük:

2. Lépés: Másolás ikonra kattintás

Ha megvan a tranzakció, jelöld ki és kattints a Másolás ikonra. Ez utóbbit megteheted a helyi menün keresztül is, ami az egér jobb gombjára jön elő:

Másolás ikonra kattintást követően megjelenik az Új kiadás létrehozása ablak. Minden érték megegyezik a kijelölt tranzakcióéval, kivéve a dátum, ugyanis azt a rendszer a mai napra állítja.

3. lépés: Ellenőrzés és mentés

Ha minden adat rendben van, nyomj a Mentés gombra.

Máris elkészült az új tranzakció a mai napra vonatkozón, ugyanazzal az összeggel, kategóriával, pénztárolóval, leírással.
Sőt, ha módosítanál az adatokon, mentés előtt azt is megteheted, így kezelheted az ismétlődő tranzakcióknál előforduló eltéréséket. Mert ugye az is előfordulhat, hogy nem minden hónapban ugyanakkora összeget mutat a számla…

Ezt a funkciót nemcsak kiadásoknál használhatod, hiszen a másolás ikon megjelenik bevételeknél, átvezetéseknél, sőt, még a speciális tranzakcióknál is, mint befeketések, hitelek. Így a törlesztőrészleteket sem kell mindig rögzítened, csak másolsz és mentesz.

Remélem Neked is annyira hasznos lesz ez a funkció, mint nekem. 🙂

És most nézzük meg a másik jutalom funkciót is.

2. Napi vagyonmérleg kimutatás

Tudod mi a fogyókúra első lépése?
Ráállni a mérlegre!

Nincs ez máshogy a pénzügyekben sem. Ha változást szeretnél elérni, tudnod kell honnan indulsz, azaz mennyi pénzed van jelenleg. Ennek legjobb eszköze a vagyonmérleg.

A vagyonmérleg egy adott napra listázza, majd összegzi a vagyonod.

A vagyonmérleg akkor nyújtja a legtöbbet, ha rögzíted a rendszerben befektetéseid, tartozásaid, vagyontárgyaid. Ehhez be kell kapcsolnod a Bővített módot, mely Kiscserkész szint elérése után vált hozzáférhetővé. A Bővített módról és a speciális tranzakciókról itt olvashatsz bővebben.

Miért szuper eszköz a vagyonmérleg?

dr. Tóth András egy korábbi előadásában 4 percben elmagyarázza nekünk:

A vagyonmérleg kimutatás használata

Vagyonmérleged megismeréséhez mindösszesen két teendőd van:

  1. Kattints a Kimutatások menüben a Vagyonmérleg – Adott napra ikonra.
  2. Itt bökj rá a Kalkuláció gombra, és máris láthatod a vagyonmérleged. (A beállításokat hagyhatod alapértelmezett értékükön.)

A vagyonmérlegben megjelennek aktív és passzív pénztárolóid kiválasztott napra érvényes egyenlege, valamint az összesített egyenlegek is. Ezek együttesen adják vagyonod értékét.

A havi záróegyenlegeket is ezzel a kimutatással nézheted meg, ha a dátumhoz a hó utolsó napját állítod be.

A Grafikonok fülön pedig vizuálisan is láthatod, hogyan tevődik össze a vagyonod:

Vagyonmérleg beállításai

  • Dátum: Ezen a napon érvényes pénztároló egyenlegeket összesíti és jeleniti meg a kimutatás
  • Személy: Családtagonként is megnézheted az egyenlegeket, ezzel a szűrővel csak a kiválasztott családtag(ok) pénztárolói jelennek meg.
  • Összesítés: Ha devizás pénztárolóid vannak, megnézheted az egyenlegeket devizánként, vagy átváltva az alapdevizára. Devizánként külön érték esetén minden devizára egyenként összesíti a vagyonod, míg Alapdevizában esetén a devizás pénztárolók egyenlegét átváltja.
  • Nézet: Passzív mérleg bontása nélkül esetén a passzív pénztárolókat egy dobozban összesíti, míg bontás esetén külön dobozban jeleníti meg a négy passzív pénztároló típust.
  • Típus: Teljes vagyonmérleg választása esetén a vagyonmérlegben az összes pénztároló megjelenik. Nettó vagyonmérleg esetén csak azok a pénztárolók jelennek meg, mely pénztárolóknál a “Nettó vagyonmérleg tartalmazza” mező bepipálásra került.

További tippek

  • Ismerd meg a vagyonmérleg kimutatást. Kérd le a mai napra, ezt követően kérd le a hó első napjára is. Nézd meg, hogyan változott a vagyonod.
  • Érdemes havonta lekérdezni vagyonmérleget, hogy lásd, hogyan változtak az egyenlegek. Nőtt a vagyonod? Csökkent? De hogy ne kelljen mindig összehasonlítani az egyenlegeket, erre szolgál az Időszakos vagyonmérleg funkció. De ez csak Jedi mester rangtól érhető el. Szerintem ez az egyik leghasznosabb kimutatás, érdemes teperni érte…🙂

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!