19. Újrakezdés – Hogyan csináljam?

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Pénzügyeink vezetése időt és kitartást igényel. Szinte mindenkivel, – aki valaha is vezette kiadásait – előfordult már, hogy elgyengült és a nyilvántartásában kimaradtak rövidebb vagy hosszabb időszakok.

Szerencsére sosem késő újrakezdeni!

Te is ilyen helyzetben vagy? Kimaradt egy hosszabb időszak költségeid vezetésében, de újrakezdenéd?

Akkor mutatom, mit csinálj.

Költségkövetés újrakezdés

Ott tartunk, hogy korábban vezetted kiadásaidat a RoyalCashflow-ban, de valamiért abbahagytad. Gyorsan szólok, ne érezd magad emiatt rosszul, a lényeg az, hogy folytatni akarod.

Mit tegyél?

Az újrakezdés lépései

1. Döntsd el, hogy mi legyen a régi adatokkal

Először is el kell döntened, hogy mit csinálj a korábban rögzített tranzakciókkal.

  1. Szükséged van még rá? Megtartanád későbbi elemzésekhez? Jó lehet még valamire?
  2. Vagy abszolút nem fontos, nem érdekel, hisz csak a jelen és a jövő számít és inkább törölnéd az egészet?

Nem tudod, mi legyen?

Én azt javaslom, ha valóban, teljesen tiszta lappal akarsz indulni, akkor felejtsd el a múltat, és mehetnek a korábbi adatok a kukákba.

DE, ha nem változott túl sok minden, nem állt be nagyobb változás az életminőségedben, pénzügyi helyzetedben, és korábban több hónapot is precízen vezettél, akkor minek dobnád el azokat az adatokat, hisz azokból is lehet következtetéseket levonni.

Gondolkodj el rajta, és dönts!

2/a. Adatok törlése

Ha úgy döntöttél, nem kellenek a régi adatok, akkor ürítened kell a felhasználói fiókodat.
Ezt megteheted a Beállítások menüben az Adattörlés fülön. Itt kattints az Adatok törlése gombra a Felhasználói fiók ürítése dobozban.

Figyelem: Ez a művelet töröl minden adatot a fiókodból. Törli a kategóriákat, pénztárolókat, címkéket és minden tranzakciót. Ezt követően minden alapadatot újra kell rögzítened. Ha ezt mégsem szeretnéd, akkor inkább tartsd meg a korábbi adatokat.

Jó hír, hogy a pontszámod és rangod azért megmarad, tehát nem kell újrakezdened a pontok gyűjtését. 😉

2/b. Adatok megtartása

Ha nem törlöd a korábbi adatokat, akkor a pénztárolók egyenlegeit kell aktualizálnod.

Ehhez minden egyes pénztárolóra végezd el az alábbi lépéseket:

  1. Nézd meg, mennyi a valós egyenlege az adott pénztárolónak.
  2. Nézd meg, mit mutat a szoftver. Kérd le a Kimutatások/Pénztároló kivonat listát is. Ellenőrizd benne, hogy ne legyen hozzá tranzakció jövőbeni dátumra!
  3. Számold ki a kettő különbségét és vegyél fel egy fiktív tranzakciót erre a pénztárolóra, ami beállítja a szoftverben található pénztároló egyenlegét a valós egyenlegre. Ez a fiktív tranzakció lehet kiadás is, bevétel is. A lényeg, hogy az egyenlegek egyezzenek. Érdemes ezt a kitalált tranzakciót az újrakezdés előtti hónapra rakni, hogy ne torzítsa el az aktuális hónap kimutatásait.

Tehát ha mondjuk 5.000 Ft van a pénztárcádban, de a RoyalCashflow szerinti egyenlege 3.000 Ft volt, akkor rögzíts egy fiktív 2.000 Ft-os bevételt (vagy -2.000 ft-os kiadást) hozzá az előző hónapra. 

Tipp: Nézd végig és csináld meg a Zsozsókúra Facebook csoportban található 21+9 napos kiadáskövető és tervező kihívás feladatait.  (Ismételni sem szégyen. 🙂 )

Újrakezdés a költségvetésben

RoyalCashflow PRO tagsággal rendelkezel, de nem frissítetted egy ideje a költségvetésed?
Semmi gond, újrakezdheted a tervezést is.

Ehhez kattints a Beállítások menüre, ezen belül a Költségvetés fülre.

RoyalCashflow költségvetés törlés

Itt kattints a Havi tervek törlése gombra, és törlődik minden korábbi tervadat. Költségvetés esetén nem érdemes azon gondolkodni, hogy megmaradjanak-e a régi tervek. Nem kellenek, pont. 🙂

Miután ezzel megvagy, érdemes a Költségvetés kezdete dátumot is frissíteni, az újrakezdés dátumát megelőző hónapra állítani. Ez gyorsítani fogja a Költségvetés funkció számítását.

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!