05. Kiadások, bevételek rögzítése teljeskörűen

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Ebben a bejegyzében megismerkedünk a szoftverben található pénzmozgások típusaival, illetve megnézzük, milyen adatok rögzítésére nyílik lehetőséged az egyes tranzakcióknál.

Rögtön az elején ismerjünk meg két fogalmat, melyek a későbbiekben többször is előfordulnak mind a leírásokban, mind a szoftverben. Az egyik a vagyon, a másik a tranzakció. A vagyont, mint fogalmat nem kell magyarázni, de azt tudnod kell, hogy:

A szoftver a vagyonod értékét úgy számolja, hogy összeadja az egyes pénztárolóid egyenlegét.

A tranzakció a pénzmozgások összefoglaló neve.

Tranzakciók típusai

Irány szerinti csoportosítás

A tranzakciókat kétféle módon csoportosítjuk. Az egyik csoportosítás a tranzakció iránya szerinti, ez alapján három típust különböztetünk meg:

 • kiadást,
 • bevételt és
 • átvezetést.

Kiadás és bevétel esetében a pénztárolók egyenlege, valamint a vagyonod értéke is változik. Átvezetés típusú tranzakció esetén csak a pénztárolóid egyenlege változik, de a vagyonod értéke nem.

Pénztároló szerinti csoportosítás

A tranzakciók másik típusú csoportosítása attól függ, hogy milyen típusú pénztárolóhoz kapcsolódik az adott tranzakció. Ezek alapján öt csoportba soroltuk a tranzakciókat:

 • Aktív tranzakciók: aktív pénztárolókhoz kapcsolódó pénzmozgások
 • Befektetések: befektetés típusú pénztárolókhoz kapcsolódó pénzmozgások
 • Hitelek: hitel típusú pénztárolókhoz kapcsolódó pénzmozgások
 • Vagyontárgyak: vagyontárgy típusú pénztárolókhoz kapcsolódó pénzmozgások
 • Egyéb: egyéb típusú pénztárolókhoz kapcsolódó pénzmozgások

Regisztráció után, zöldfülű rang esetén csak az aktív tranzakciók rögzíthetőek, a többi pedig csak kiscserkész rangtól. Ha többet szeretnél tudni a kiscserkész rangtól elérhető tranzakciókról, olvasd el a Kiscserkész rang jutalma című leírást.

Tranzakciók menü felépítése

Ha engedélyezted a Bővített módot, akkor a Tranzakciók menün belül 5 db almenüpontot találsz, melyek a pénztároló szerinti csoportosításnak felelnek meg.

Tranzakciók almenü

Amikor tehát tranzakciót rögzítesz, azt a menüpontot kell megnyitnod, amilyen típusú pénztárolóhoz a rögzítendő tranzakció tartozik. Az esetek 95%-ban ez aktív tranzakció lesz.

Ha nem használsz bővített módot, akkor nem fogod látni ezeket az almenüpontokat, hanem egyből az Aktív tranzakciók listája nyílik meg.

Ezután a tranzakciók az irány szerinti csoportosításban jelennek meg az egyes füleken. (Kattints a képre a nagyobb méretért.)

Tranzakció mezői

Kiadások

Nézzük meg egyesével a kiadások rögzítésénél található mezőket. A kiadást rögzítő ablakkal nyilván már találkoztál:

Kiadás rögzítése

Kiadás felvételénél az alábbi adatokat adhatod meg:

 • összeg: a tranzakció értéke
 • deviza: (összeg mellett jobbra) itt azok a devizák találhatóak, melyeket az Alapadatok/Devizák menüpontban felvettél, mint használható devizák. A devizák haszálatáról többet ide kattintva tudhatsz meg.
 • árfolyam: ha az alapdevizától eltérő devizát választottál ki, akkor megjelenik az árfolyam sor. Ez automatikusan kitöltődik a devizáknál tárolt árfolyammal, de szükség esetén módosíthatod.
 • kategória: Az Alapadatok/Kategóriák/Kiadás kategóriák közé felvett kategóriákból tudsz választani olyan kategóriát, melynek nincs további alkategóriája.
 • pénztároló: amelyik pénztárolóból költöttél. A pénztároló devizájának és az összeg devizájának meg kell egyeznie. Ha olyan kategóriát választasz ki, melyhez alapértelmezett pénztárolót is beállítottál, akkor azt a rendszer betölti.
 • dátum: a tranzakció dátuma
 • leírás: pontosan mi volt az esemény
 • címke: Az Alapadatok/Címkék közé rögzített címkékből választhatsz. Ennek segítségével a kiadásaidat további szempontok alapján csoportosíthatod. A választó melletti kuka ikonra kattintva a kiválasztást törölheted.
 • személy: A “További adatok megadása” szövegre kattintva megjelenik a személyt választó mező. Automatikusan kitöltődik a pénztároló tulajdonosával, de ez természetesen módosítható, hisz előfordulhat, hogy nem a pénztároló tulajdonosa költött.

Tipp: Ha van hitelkártyád, olvasd el a Hitelkártyás kiadások kezelése című leírást is.

Bevételek

Az alábbi képen a bevétel rögzítésére szolgáló felületet látod.

Bevétel létrehozása

Bevétel rögzítésének folyamata megegyezik a kiadás rögzítésének folyamatával, csupán néhány apróbb különbséggel fogsz szembesülni:

 • kategória: Az Alapadatok/Kategóriák/Bevétel kategóriák közé felvett kategóriákból tudsz választani olyan kategóriát, melynek nincs további alkategóriája.
 • bevétel forrása: A “További adatok megadása” szövegre kattintva egy eddig ismeretlen mező jelenik meg, a “Bevétel forrása”. Itt négy típusból választhatsz. Valójában ez a mező még nincs semmire használva, egy jövőben elkészülő, “Robert Kiyosaki-féle” pénzügyi kimutatás fogja használni.

Átvezetések

Átvezetésnek nevezzük a rendszerben azt a műveletet, amikor az egyik pénztárolódból csoportosítasz át valamekkora összeget egy másik pénztárolódba. Átvezetés közé tartozik például az ATM-ből történő készpénzfelvétel, egymásnak adott pénz a családtagok/személyek között, a hitelkártya tartozás törlesztése…

Átvezetés létrehozása

Átvezetés rögzítése esetén az alábbi mezőket adhatod meg:

 • összeg: az átcsoportosítandó összeg, készpénzfelvétel esetén ez a felvett összeg
 • deviza: ebben a pénznemben van annak a pénztárolónak az egyenlege, ahonnan a pénzt felvetted
 • pénztárolóról: Az a pénztároló, melynek csökken az egyenlege. Készpénzfelvét esetén ez a bankszámlád
 • pénztárolóra: Az a pénztároló, melynek nő az egyenlege. Készpénzfelvét esetén ez a pénztárca
 • átvezetett összeg: Ez a mező csak akkor jelenik meg, ha a két kiválaszott pénztárolónak különbözik a devizája. Devizaváltáskor használatos.
 • dátum: A művelet napja. Alapértelmezetten a mai nap.
 • leírás: Adhatsz egy megjegyzést is a tranzakcióhoz.
 • átvezető személy: A “További adatok megadása” szövegre kattintva jelenik meg ez a mező. Itt a tranzakciót lebonyolító személyt kell kiválasztani. Alapértelmezetten a pénztárolóról mezőben megadott pénztároló tulajdonosát tölti be a rendszer.

Tranzakciók importálása

Tipp: Ha korábban is vezetted már kiadásaidat más költségnyilvántartó programban, vagy esetleg Excel táblában, akkor olvasd el az importálásról szóló leírást is, mert a RoyalCashflow-ban lehetőség van Excel táblából kiadásokat, bevételeket és átvezetéseket is beemelni.

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!