29. Jedi rang jutalma: Mérőállások

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Jedi mester rang címer

20.000 pontnál eléred a Jedi mester rangot, melyért cserébe két új funkció a jutalmad. Ebben a bejegyzésben az egyikről, a Mérőórákról és mérőállásokról lesz szó.

Mi ez a funkció, mire és hogyan használhatod? Olvass tovább a válaszokért!

Mérőállások borító

Mérőórák és mérőállások

Bölcs rangnál megszerezted a Fizetendő számlák funkciót, ahol rögzítheted például a közüzemi számláidat.

Némely számla fogyasztás alapú, azaz minél több gázt, áramot, vizet fogyasztasz, annál több lesz a számla végösszege is.

Ezekhez a számlákhoz mérőállások is tartoznák, mely alapján a számlázás történik.

Ha szeretnél spórolni a fogyasztás alapú közüzemi számláidon, tudnod kell, mennyi a fogyasztásod.

Ezért jött létre a Mérőállás rögzítés funkció, hogy a RoyalCashflow-ban rögzíthesd az egyes mérőórákat és mérőállásokat, így mindig képben leszel, hogy melyik hónapban mennyi áramot, vizet, gázt fogyasztottál, és mennyi az egyes fogyasztásokhoz tartozó fizetendő összeg.

A funkció aktiválódik

Mérőállásaidat a Kiegészítő funkciók/Mérőállás rögzítés menüben rögzítheted.

Az oldalon két listát látsz, felül a mérőórákat, alul a kiválasztott mérőórához tartozó mérőállásokat.

Mérőórák

Amely számla fogyasztását mérni szeretnéd, ahhoz rögzítened kell a számlázás alapjául szolgáló mérőórát.

Kattints a Mérőórák listában az Új gombra, megjelenik a szerkesztőablak, ahol a következő adatokat viheted fel:

 • Mérőóra típusa: Válaszd ki a listából a mérőóra típusát, azaz hogy mit fogsz mérni.
 • Mérőóra azonosító: Itt megadhatod a mérőórán található egyedi azonosítót, mely a mérőállás bediktálásához szükséges (lehet).
 • Nyitóállás: Ezt az értéket mutatja az óra a funkció használatának kezdetekor. A nyitóállás melletti mezőben még a mértékegységet kell megadnod, mint pl. m3, vagy kWh. (Bizonyos típusoknál alapértelmezetten kitöltésre kerül.)
 • Nyitóállás dátuma: Az a dátum, amikor elkezded használni ezt a funkciót.

Kattints a További beállítások megjelenítésére, és újabb mezők válnak láthatóvá:

 • Fogyasztási hely: Néha egy méróóra rendelkezik fogyasztási hely azonosítóval, mely szintén szükséges lehet a mérőóraállás bediktáláshoz. Itt megadhatod.
 • Állapot: A mérőóra lehet használatban, vagy használaton kívül. Ha például lecserélik az órát, vagy elköltözöl, akkor kell használaton kívülivé tenni az órát.
 • Elszámolás devizája: Ebben a pénznemben kapod a mérőóra után a számlát.
 • Megjegyzés: Egy tetszőleges leírást is rögzíthetsz az méróórához.
Mentés gombra kattintva elkészül a mérőóra, megjelenik a felső listában.

Mérőórához tartozó fogyasztás

Az alsó listában ezután rögzíthetjük a mérőóra mérőállásait.

Fontos: Csak akkor jelennek meg az alsó listában az értékek, illetve akkor tudsz új mérőállást rögzíteni, ha kijelölted a mérőórat a felső listában!

Mérőállás rögzítésénél az alábbi adatokat tudod megadni:

 • Leolvasás dátuma: Amely naphoz az érték tartozik
 • Mérőóra állása: Amit mutat az óra
 • Költség hozzárendelése: az alábbi értékek közül választhatsz:
  • Nincs: Akkor válaszd, ha nem tudod, hogy mennyi lesz a számla végösszege
  • Csak összeg megadása: Megadhatod a számla fizetendő összegét. Van olyan szolgáltató, amelynek a rendszere már mérőállás bediktáláskor mutat egy várható fizetendő összeget. Ezt kell ideírni.
  • Rögzített számla kapcsolása: Miután megérkezett a számla, és felvitted a Fizetendő számlák közé, akkor itt kiválaszthatod és hozzárendelheted a mérőálláshoz. Bediktáláskor ezt még nem tudod megtenni, majd csak később, utólag tudod a számlát a mérőálláshoz kapcsolni.

Mentés gombra kattintva megjelenik a mérőóraállás a listában. Ha számlát is hozzákapcsoltál, akkor a lista végén megjelenik egy nagyító ikon, melyre kattintva a hozzárendelt számláról mutat némi információt.

Ha megvannak a korábbi számláid, vagy be tudsz lépni a szolgáltatód online ügyfélfiókjába, javaslom, hogy egy évre visszamenőlegesen rögzítsd a mérőállásokat, csak összeg megadásával. Ha ezt megteszed, akkor már a használat kezdetén is elemezheted a grafikont.

Grafikon

Ha egy ideje rögzíted a mérőállásiadat, vagy visszamenőlegesed rögzítetted azokat, akkor kirajzolódik egy fogyasztási trend a grafikonon.

Láthatóvá válik, melyi időszakban fogyasztasz többet, mely időszakban kevesebbet. Sőt, több évnyi használat után mintázatok is megjelennek.

A fogyasztási trendet ábrázolhatod mérőóraállás alapján, vagy a fizetendő összeg alapján. Ez utóbbi akkor működik, ha a mérőórához rögzítesz fizetendő összeget, vagy hozzákapcsolod a számlát.

A Mérőállások fülön található egy szűrő, melyet lenyitva beállíthatjuk, hogy mely időszak adatait szeretnénk a grafikonon ábrázolni.

Jó elemzést kívánok, remélem hasznos lesz Számodra ez a funkció.

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!