03. Játékosítás: Minden az aktivitás pontokról

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Mik azok az aktivitás pontok? Miért került játékosítás és pontgyűjtési lehetőség egy költségnyilvántartó szoftverbe? Hogyan segíti ez pénzügyi tudatosságod fejlődését? Milyen jutalmakat kapsz pontok gyűjtése által?

Olvass tovább, és még sok más hasonló kérdésedre kapsz választ a RoyalCashflow játékosításával kapcsolatosan. 😉

Játékosítás: Aktivítás pontok - borító

1. Mik azok az aktivitás pontok?

Aktivitás pontokat a szoftver aktív és rendszeres használata után kapsz. Minél többször használod az alkalmazást, annál több pontot gyűjtesz.

A pontokkal mérheted előrehaladásod a pénzügyi tudatosság útján. Minél több pontod van, annál magasabbra törhetsz a RoyalCashflow ranglétráján.

A RoyalCashflow rangok tükrözik kitartásod, ugyanis az idő múltával egyre nehezebb azokat megszerezni. Minél több pontod van, annál biztosabb lehetsz benne, hogy kifejlesztettél magadban egy sikeres emberekre jellemző szokást, a költségnyilvántartást.

2. Miért került pontgyűjtési lehetőség egy kiadáskövetőbe?

Az alkalmazás indulása utáni időkben feltűnt, habár sokan regisztrálnak a rendszerbe, egy idő után egyre többen hagyják abba költségeik követését.

Mi lehet ennek az oka?

Nos, van aki elfelejti, van aki megunja, és van, akinek nincs rá ideje. Úgy tűnik, hogy háztartási naplót vezetni nyűg, időigényes, és kitartást igényel.

Pedig a sikeres, jómódú emberek tisztában vannak a pénzügyeikkel. Mi lehet az ő titkuk? Albert E.N. Gray nagyon jól megfogalmazta:

“A gazdag és sikeres emberek olyan szokásokat alakítottak ki maguknak, amelyeket a szegények, a nagy többség nem szeret megcsinálni. Ők sem szeretik megcsinálni. De szokásokká alakították.”

Albert E.N. Gray

Igen, költségeid vezetését szokássá kell alakítanod ahhoz, hogy ne hagyd abba néhány héten belül. Ez bizony kitartást igényel, de így van ez mindennel, amibe újonnan belevágunk. Az újévi fogadalmak is azért buknak el gyorsan, mert nem alakítunk ki belőlük szokásokat.

Ahhoz, hogy sikeres ember legyél, olyan szokásokat kell felvenned, melyek közelebb visznek céljaidhoz. Ha van egy pénzügyi célod, akkor költségeid vezetésével közelebb kerülsz hozzá. Az aktivitási pontok gyűjtése ebben segít Neked. Segít, hogy rutinná váljon a kiadáskövetés.

Na jó, de hogyan? “- kérdezheted.

Hogy erre választ kapj, vizsgáljuk meg az alábbi kérdést:

3. Hogyan alakíthatsz ki egy új szokást?

Önfegyelemmel és/vagy motivációval!

3.1. Önfegyelem

Úgy tartják, ahhoz, hogy valami szokássá váljon, harminc napon át folyamatosan csinálni kell. Ezzel a módszerrel az egyszerű tevékenységeket tudjuk szokássá tenni, melyet nem kell megtanulni.

Próbáld ki ezt a módszert! Lépj be a RoyalCashflow-ba 30 napon keresztül minden nap és rögzítsd kiadásaid! Akkor is lépj be, ha adott nap nem volt kiadásod! Némi önfegyelem kell hozzá semmi más.

Tipp: Csatlakozz a Zsozsókúra Facebook csoporthoz, melyet pont azért hoztam létre, hogy segítsen ezt az új szokást 30 nap alatt felvenned, illetve megismerd a RoyalCashflow-t

3.2. Motiváció

Kétféle motiváció indíthatja el a változást az életedben. Egyik a belülről jövő motiváció, mikor céljaid megvalósítása érdekében belülről motiválod önmagad.

Ehhez kell egy cél.

Kell egy pénzügyi cél, melyet olyan égő vággyal akarsz elérni, hogy hajlandó vagy elindulni a pénzügyi tudatosság útján, és legyőzni a felmerülő akadályokat, legfőképp saját magad.

A másik típusú motiváció valamilyen külső hatás miatt keletkezik. Ebben az esetben már akkora gond van az életed egy adott területén, hogy nem bírod tovább. Addig nem lépsz, amíg nem fáj eléggé. De ha már igen, akkor kilépsz a komfortzónádból, például új munkahelyet keresel, vagy edzeni kezdesz a párod “megjegyzései” miatt.

Ha elindulsz a változás felé vezető úton, idővel a külső motiváció belső motivációvá alakul.

Ez utóbbi mondat a lényeg, nagyon fontos, olvasd hát el még egyszer:

Idővel a külső motiváció belső motivációvá alakul!

Wow, de jó is lenne, ha találnánk egy olyan eszközt, mely arra sarkallna Téged, hogy rendszeresen vezesd kiadásaid. Ez egyrészt a rendszerességnek köszönhetően segítene a szokás kialakításában, valamint mivel elkezded megtapasztalni a pénzügyeidben bekövetkező pozitív változásokat, közelebb vinne a belső motivációd megtalálásához is.

A jó hír, hogy létezik ilyen eszköz!

Hallottál-e már a gamification-ről, vagy magyarul a játékosításról?

4. Játékosítás, mint motivációs eszköz

A játékosítás lényege, hogy játékelemeket (pontgyűjtés, jelvények, ranglétra) használunk nem-játék környezetben, hogy a felhasználó viselkedése pozitív irányban változzon.

Az ember szeret játszani, és a játékosítás a versengés, az eredmények, a státuszok, az önkifejezés iránt rejlő vágyakat aknázza ki. Kulcsstratégiája, hogy a feladatok megvalósítása utáni jutalmakat ad.

A különböző alkalmazások, szoftverek is előszeretettel használják a játékosítást. Ismered-e például a Waze közösségi navigációt? Ott is pontokat gyűjthetsz vezetés közben. A Duolingo nyelvtanító applikációban nyelvtanulás közben szerezhetsz jelvényeket. Még a Linkedin is tartalmaz gamifikációs elemet, profilod kitöltésénél található folyamatsáv formájában.

Nos ezek után büszkén írom le, hogy…

A RoyalCashflow Magyarországon elsőként vezette be a játékosítást költségnyilvántartó szoftverben!

Az alkalmazásban található aktivitás pontok gyűjtése már a játékosítás eszköze.

Minél többször lépsz be és használod a RoyalCashflow-t, annál több pontot kapsz. Minél több pontod van, annál magasabbra lépsz a ranglétrán és annál több funkciót használhatsz.

A RoyalCashflow tehát a játékosítás eszközével próbál Téged motiválni, hogy szokássá alakítsd a költségnyilvántartást, és eközben megtaláld a belső motivációd is.

5. Rangok és jutalmak

Ismerd meg a RoyalCashflow ranglétráját! Az alábbi táblázat mutatja meg Neked az elérhető rangok listáját, illetve a rang eléréséhez szükséges pontszámot.

Címer
Rang
Szükséges pontszám
RoyalCashflow Zöldfülű
Zöldfülű
0 -199
RoyalCashflow Kiscserkész
Kiscserkész
200 – 999
RoyalCashflow Vándor
Vándor
1.000 – 2.999
RoyalCashflow Harcos
Harcos
3.000 – 5.499
RoyalCashflow Rendíthetetlen
Rendíthetetlen
5.500 – 9.999
RoyalCashflow Bölcs
Bölcs
10.000 – 19.999
RoyalCashflow Jedi mester
Jedi mester
20.000 – 31.999
RoyalCashflow Hős
Hős
32.000 -48.999
RoyalCashflow Legenda
Legenda
49.000 -71.999
RoyalCashflow Halhatatlan
Halhatatlan
72.000 -99.999
RoyalCashflow Mindenható
Mindenható
100.000 –

5.1. A rangok jutalmai

Az egyes rangok elérésével az alábbi plusz funkciókhoz, kedvezményekhez jutsz hozzá:

(A linkekre kattintva részletesebben is olvashatsz az egyes funkciókról)

6. Így szerezhetsz pontokat

Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez. Végre megtudhatod, mi alapján kapod a pontokat.

A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a pontszámítás alapelve az igazságosság. Ez azt jelenti, hogy teljesen mindegy, hogy havonta százezer vagy egymillió forintot költesz, teljesen mindegy, hogy havi ötven vásárlásod van, vagy ezer, mindez nem számít. Csak egy dolog számít: hogy milyen sűrűn rögzíted kiadásaid.

A titok tehát a rendszerességben van

6.1. Mely tevékenységekért jár pont?

Nézzük meg részletesen, hogy mely eseményekért mennyi pont jár:

 • Regisztráció: 50 pont
 • Belépés az alkalmazásba: A nap első bejelentkezéséért 10 pont jár.
 • Tranzakció rögzítés: A nap első tranzakció rögzítéséért 20 pont jár.
 • Heti belépés bónusz: 90 pont. Ha egy héten legalább öt alkalommal bejelentkezel, heti belépés bónuszt kapsz.
 • Havi belépés bónusz: 390 pont. Ha egy hónapban legalább húsz alkalommal bejelentkezel az alkalmazásba, havi bónuszt kapsz.

6.2. Mennyi idő alatt éred el a Jedi szintet?

Nyilván kíváncsi vagy rá, hogy mennyi idő alatt férhetsz hozzá ingyenesen az összes bónuszfunkcióhoz. Ehhez a Jedi mester rangig kell eljutnod. Nézzük is meg, körülbelül mennyi idő elérni 0-ról a Jedi szintet, ha feltételezzük, hogy minden egyes nap belépsz az alkalmazásba.

Naponta 30 pont szerezhető bejelentkezéssel és tranzakció rögzítéssel. Ez egy hónapban 900 pont, ha 30 nappal számolunk.

Ezenfelül 4-szer jár a heti belépés bónusz, ez 360 pont és egyszer a havi belépés bónusz, ami 390 pont.

Ez összesen 1 650 pont. Ennyit szerezhetsz egy hónapban.

Szorozzuk meg 12-vel, és megkapjuk, mennyi pontot gyűjtesz egy év alatt. Ez 19 800 pont. Mivel csak 48 héttel számoltunk, ha hozzávesszük még a maradik 4 heti bónuszt, illetve a regisztráció során kapott 50 pontot, akkor látható, hogy körülbelül 1 évbe telik elérni a Jedi szintet!

Most lehet, hogy kicsit meghökkentél. Ugyan kinek van kedve egy évet várni, hogy hozzáférjen minden funkcióhoz? Megértelek, ezért ne ijedj meg, van egy jó hírem:

Nemcsak a szoftver használatával szerezhetsz pontokat!

7. Mini küldetések

Utazásod során a pénzügyi tudatosság útja számtalan kihívást, akadályt tartogat. Minél több kihívást győzöl le, annál erősebb, tapasztalabb és bölcsebb leszel.

A RoyalCashflow-ban ezek a kihívások a mini küldetések. 

A mini küldetések olyan bónusz feladatok, melyek teljesítése opcionális ugyan, de elvégzéséért extra pontok járnak. Az extra pontok gyűjtése által hamarabb éred el a következő szintet, azaz hamarabb teljesíted a főküldetésed, és így hamarabb jutsz hozzá az adott szint által biztosított jutalomfunkciókhoz.

A mini küldetéseket a Játékközpontban a Küldetésed fülön találod. Itt láthatod a bónusz feladatok listáját, és az érte járó pontértékeket:

Amint a képen láthatod, pontot szerzel a Tudásbázis olvasásával is! Szinte minden Tudásbázis cikkben találsz egy gombot, melyre kattintva további extra bónuszpontokat szerezhetsz!

Ennek az ismertetőnek az elolvasásáért is jár a bónuszpont. A bónuszpontok megszerzéséhez kattints a kék gombra, majd azonosítsd a felhasználói fiókodat:

De nemcsak a tudásbázis olvasásért jár extra pont, hanem egyéb feladatok elvégzéséért is.

 • Minden rang elérésnél újabb, változatos bónuszfeladatok jelennek meg a Játékközpont Küldetések fülén.
 • Kapcsold be az e-mail értesítéseket a Beállításokban, ugyanis szinte minden email közvetve, vagy közvetlenül bónuszpontot tartalmaz.
 • Minden rang elérése esetén egy nagyobb értékű bónuszpontot küldök e-mailben. Ezért is érdemes bekapcsolni az e-mailes értesítéseket.
 • Kövesd a Facebook oldalunkat, mert időnként ott is megjelennek nagy értékű ajándékpontok.
 • Többször hirdetek valamilyen játékot. Az elmúlt évben például húsvéti játék keretében a szoftverben elrejtett húsvéti tojások megtalálásáért is járt extra pont.

Ismerek olyan felhasználót, aki 0-ról három hónap alatt érte el a Jedi mester szintet.

8. Játékközpont

Kattints az alkalmazásban a felső információs sávban található pontszámodra, és megjelenik a Játékközpont ablak. (Ha netán nem jelenik meg az ablakban tartalom, akkor a böngésződ nem 100%-os nagyításon van. CTRL+görgetéssel  módosítsd a nagyítást, amíg meg nem jelenik a tartalom. Bővebb információ erről itt.)

Információs sáv
Játékközpont
Kattints a képre a nagyobb méretben való megjelenítéshez.

A Játékközpont felületén az alábbi funkciókkal találkozhatsz:

 • Áttekintés: Itt látod az aktuális pontszámod, rangod, illetve hogy még mennyi pontot kell gyűjtened a következő szint eléréséhez.
 • Küldetések: Itt nézheted meg az elvégzendő, és a már elvégzett bónuszfeladatokat.
 • Jelvények: A szoftverben jelvényeket is szerezhetsz, melyek a kiemelkedő teljesítmények után járnak. Minden jelvényhez tartozik egy leírás, hogy mit kell teljesítened a feloldásához.
 • Ranglista: Itt látod, hogy az aktuális rangodhoz tartozó ranglistán hányadik helyen szerepelsz.
 • Globális ranglista: Itt az összesített helyezésed látod.
 • Keress pénzt: A RoyalCashflow ajánlói rendszerével ajándék RoyalCashflow PRO előfizetéshez juthatsz, illetve részesedést szerezhetsz az előfizetési díjakból. Ezen a fülön olvashatsz többet a részletekről.

Nem látszik a Játékközpont ablak tartalma?

Kattints ide a megoldás elolvasásához!

9. Azonnali hozzáférés a bónuszfunkciókhoz

Ha úgy érzed, hogy az extra pontokkal együtt sem haladsz elég gyorsan, és inkább azonnal szeretnél hozzáférni minden bónuszfunkcióhoz… nos, arra is van lehetőség:

Sőt, amennyiben pénzügyi tudatosságod már haladó szintre fejlesztetted, akkor a költségvetés funkciót ajánlom Neked. A költségvetéssel előre tervezheted a kiadásaid és könnyebben érheted el pénzügyi céljaid, legyen az adósságoktól való megszabadulás, vésztartalék felépítése, saját lakás, vagy akár az anyagi függetlenség.

PRO tagként szintén hozzáférsz az összes bónuszfunkcióhoz, azonnal:

10. Hogyan tovább?

Ha most kezdted el használni az alkalmazást és nem rögzítettél még tranzakciókat, akkor először ismerd meg a szoftver felépítését az alábbi bejegyzésben található videó megtekintésével:

A RoyalCashflow felépítése

Ezt követően pedig rögzítsd az első kiadásod. Ehhez ebben a bejegyzésben találsz segítséget:

Hogyan rögzítsd az első kiadásod?

Ha már rögzítettél néhány kiadást, akkor haladj tovább. Olvasd el a következő Tudásbázis bejegyzést is, és gyűjtsd be az érte járó pontokat.

Minden vásárlásnál tedd el a blokkot, nap végén lépj be az alkalmazásba, és rögzítsd kiadásaid.

11. Konklúzió

Gratulálok, e leírás végére értél. Igyekeztem mindent beleírni az aktivitás pontokról. Összefoglalva az eddigieket, ha a lehető leggyorsabb szeretnéd elérni a Jedi szintet, az alábbiakat kell tenned:

 • Minden nap bejelentkezni az alkalmazásba
 • Olvasni a tudásbázist
 • Követni a Facebook oldalunkat
 • Olvasni az e-maileket, de előbb kapcsold be a Beállításokban!
 • Teljesíteni a bónuszfeladatokat.
 • Ha pedig szeretnél azonnal hozzáférni minden funkcióhoz, mert nem hoz lázba a pontgyűjtés, akkor legyél Jumper, vagy PRO tag.