12. Így tartsd nyilván vagyontárgyaid

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Nemcsak befektetéseid és hiteltartozásaid értékét tarthatod nyilván a RoyalCashflow-ban, hanem vagyontárgyaid értékének változását is.

A vagyontárgyak közé azokat a nagy értékű eszközöket soroljuk, melyeket saját használatra vetted, mint például a saját lakást, vagy saját autót. Másik fontos tulajdonságuk, hogy viszonylag tartják az értéküket, későbbiekben jó áron el tudnád adni, ha úgy döntenél.

Szóval ha szeretnéd vagyontárgyaid is rögzíteni a rendszerben, olvass tovább!

Fontos: E funkció használatához legalább Kiscserkész ranggal kell rendelkezned és aktiválnod kell a Bővített módot. Ha nem tudod ezt hol kell bekapcsolnod, kattints ide: Bővített mód bekapcsolása

Vagyontárgy nyilvántartás lépései

Nézzük, mit kell tenned, ha vettél valamilyen vagyontárgyat, mondjuk egy autót. (Lakás és egyéb vagyontárgy esetén is ugyanígy kell eljárnod 🙂 )

1. Autó, mint pénztároló rögzítése

Először is készíts egy Vagyontárgy típusú pénztárolót, amely az autód értékét fogja szimbolizálni. A pénztárolót az Alapadatok/Pénztárolók menüpont Vagyontárgyak és tartozás fülén, az Új gombra kattintva hozhatod létre. A rögzítési felületet itt láthatod:

Autó értékének nyilvántartása

Ha már korábban megvetted az autót, akkor a pénztároló nyitóegyenlegéhez írd be az aktuális, becsült értékét. De most a vásárlást, mint tranzakciót is rögzíteni fogjuk, ebben az esetben a nyitóegyenleget nullán kell hagyni.

2. Autó vásárlásának rögzítése

Ehhez kattints a Tranzakciók menüponton belül a Vagyontárgyak almenüpontra. Minden vagyontárgy típusú pénztárolóhoz kapcsolódó pénzmozgást ebben a menüpontban kell beírni:

A Vagyontárgy vásárlás is egy speciális átvezetés, melynél valamelyik aktív vagy hitel típusú pénztárolódból vezeted át a vételárat az autó értékének nyilvántartására szolgáló pénztárolóba.

Ennek rögzítéséhez kattints a Vásárlás fülön található Új gombra, majd töltsd ki az alábbi űrlapot (Ha a RoyalCashflow használatának megkezdése előtt vetted az autód, a vásárlás tényét nem szükséges rögzítened, csak a becsült értékét a pénztároló nyitóegyenlegébe beírnod)

Vagyontárgy rögzítés

Végül kattints az űrlap alján található Mentés gombra, és a vásárlás tranzakció megjelenik a listában.

3. Értékvesztés követése

Miközben használod az autód, az folyamatosan veszít az értékéből. Érdemes időnként a becsült értékvesztést is beírnod a programba, ugyanis ha ezt elmulasztod, vagyonmérleged hamis eredményt fog mutatni.

Az értékvesztést érdemes legalább félévente felvinni az Értékcsökkenés fülön keresztül, az Új gombra kattintva:

Értékcsökkenés rögzítése

Tipp: Vándor szinttől használhatod a tranzakció másolása gombot, így két kattintással pillanatok alatt felviheted az értékcsökkenés összegeit.

4. Aktuális érték megtekintése

Autód jelenlegi értékét az Áttekintés menüpontban, a Vagyontárgyak és tartozások típusú pénztárolók egyenlegei között láthatod:

Vagyontárgyak egyenlegei

5. Autód eladása

Mikor eladod az autód, a kapott vételárat az Eladás fülön keresztül tudod átvezetni valamelyik pénztárolódba. Ehhez kattints az Új gombra, és töltsd ki az alábbi űrlapot.

Vegyontárgy eladása

Eladás után az értékkövetésre használt pénztároló egyenlegét 0-ra kell hozni egy új értékcsökkenés tranzakció rögzítése által. Ezt követően a pénztárolót érdemes használaton kívülire állatani a Pénztároló részleteinél.

6. Egyéb lehetőség - Értéknövekedés

Autó esetén elég ritka, de más vagyontárgyaknál — például ingatlan, vagy földterület esetén — előfordulhat, hogy idővel növeli az értékét. A becsült értéknövekedést is érdemes időnként a programban vezetni.

Ezt az értéknövekedést a Vagyontárgyak menüpont Értéknövekedés fülén tudod rögzíteni az alábbi űrlapon keresztül:

Vagyontárgy értéknövekedése

Összefoglaló - fülek áttekintése

Vásárlás fül

A Vásárlás fülön a vagyontárgyak megszerzését rögzítheted. A rendszerben a vagyontárgy vásárlás is egy speciális átvezetés, viszont annyiban különbözik a korábban ismertetett speciális átvezetésektől, hogy itt bármely pénztárolóról tudsz vagyontárgy típusú pénztárolóba összeget átvezetni. Ez azért van, mert a vagyontárgyak nagy értékűek, megvásárolhatod azokat akár hitelből is, így például tartozás típusú pénztárolóról is áthelyezheted a szükséges összeget.

Eladás fül

Az Eladás fülön a vagyontárgyaidtól való megválásodat tudod rögzíteni, melyekért pénzt kapsz. Az eladás folyamata szintén speciális átvezetésnek számít, ahol a pénzt vagyontárgy típusú pénztárolóról az aktív pénztárolódba helyezed.

Értéknövekedés fül

A vagyontárgy típusú pénztárolók speciális tulajdonsága, hogy a pénztároló egyenlege nem a benne található pénz összegét, hanem a vagyontárgy értékét jelzi, vagyis azt az összeget, amennyiért el tudnád adni. Emiatt nagyon fontos, hogy vagyontárgyaid értékét adott időközönként felülvizsgáld és aktualizáld. Kiemelendő, hogy ne szépíts a dolgokon, tényleg a valós értékkel számolj.

Ha a vagyontárgyad a vásárláskor rögzített értékénél drágábban tudnád eladni, akkor értéke növekedett. Ezt a különbséget az Értéknövekedés fülön tudod felvezetni a rendszerbe.

Értékcsökkenés fül

Abban az esetben, ha vagyontárgyad elhasználódik és állapota folyamatosan romlik, akkor nagy valószínűséggel az értéke is csökken, eladni a vételár töredékéért tudnád. Ilyenkor mondjuk, hogy az adott tárgy értékcsökkenésen megy keresztül, vagyis amortizálódik.

Az amortizációnak a pénzben kifejezett értékét az Értékcsökkenés fülön tudod vezetni. E funkció használatával a vagyonnyilvántartásod pontosabb lesz, így tisztább képet kaphatsz jelenlegi helyzetedről.

Tipikus vagyontárgy, aminek nagy értékcsökkenése lehet, az autó.

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!

Tartalomjegyzék