11. Így kövesd a hiteleid

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Ma a hitelek nyilvántartásával fogunk foglalkozni, de ezúttal nem a hitelkártyákról esik szó, hanem az olyan hitelekről, mint például a jelzáloghitel, diákhitel, autóhitel és egyéb személyi hitelek.

Ha Neked is van hiteled, olvass tovább és megtudhatod, hogyan vezesd tartozásaid precízen a RoyalCashflow költségnyilvántartó alkalmazásban.

1. Az egyszerű módszer

Ha nem érdekel pontosan, mekkora összeget kell még visszafizetned, akkor hiteleid törlesztését egyszerű kiadásként rögzítsd.

Ehhez készíts egy kategóriát  az Alapadatok/Kategóriák/Kiadás kategóriák fülön a törlesztés fizetésének, majd a Tranzakciók/Kiadás fülön (bővített mód esetén Tranzakció/Aktív tranzakciók/Kiadás fül) vidd fel a törlesztőrészlet összegét ebbe a kategóriába, mikor befizetésre került.

2. A haladó módszer

Ha Te ennél precízebb vagy, és nyomon szeretnéd követni a hátralévő tartozásod összegét is, akkor az alábbi lépéseket kövesd. 

Most egy jelzáloghitel példáján keresztül nézzük meg a haladó módszert, de természetesen bármely korábban említett hiteltípust is ugyanígy tudsz nyilvántartani.

Fontos: E funkció használatához legalább Kiscserkész ranggal kell rendelkezned és aktiválnod kell a Bővített módot. Ha nem tudod ezt hol kell bekapcsolnod, kattints ide: Bővített mód bekapcsolása

Nézzük tehát a lépéseket:

2.1. Jelenlegi tartozásod rögzítése

Első lépésként rögzítsd a jelenlegi hiteltartozásod Hitel típusú pénztárolóként, az Alapadatok/Pénztárolók menüpont Vagyontárgyak és tartozás fülén, az Új gombra kattintva.

A hitel törlesztőrészlete két részből tevődik össze:
1. Tőketörlesztés
2. Kamat és kezelési költség fizetés

Fontos: Előre el kell döntened, hogy csak a tőketartozásod rögzíted, vagy a teljes fennálló tartozást, azaz a törlesztőrészlet és a hátralévő futamidő szorzatát. Ennek függvényében máshogyan kell majd a törlesztést rögzíteni a szoftverben.

A rögzítési felületet itt láthatod:

Hitel pénztároló

Tartozásod pozitív előjellel írd be, ugyanis a rendszer automatikusan tartozásként fogja kezelni.

Ha csak a tőketartozást rögzítenéd, és nem tudod pontosan, mennyi jelenleg ez az összeg, akkor keresd elő a legutolsó hitelszámla kivonatod. Ott megtalálhatod a fordulónapi egyenleget, ebből vond le még a mai napig befizetett törlesztőrészleteket. Az eredmény egy közelítő érték lesz, de nem baj, ha megérkezik a következő számlakivonat, akkor majd pontosítod. A lényeg, hogy a nyitóegyenlegben legyen egy közelítő érték, amiből kiindulhatsz.

Ha biztosra akarsz menni, akkor írd be a törleszőrészleted és a hátralévő törlesztési hónapok szorzatát. (Ez akkor jó, ha minden hónapban megegyezik a törlesztőrészlet összege.)

2.2. Törlesztőrészletek rögzítése

A törlesztőrészletek rögzítéséhez kattints a Tranzakciók menüponton belül a Hitelek almenüpontra. Minden hitel típusú pénztárolóhoz kapcsolódó pénzmozgást ebben a menüben kell rögzíteni:

A Törlesztés egy speciális átvezetés. Esetünkben a törlesztőrészlet rögzítése nem más, mint egy bankszámláról történő átvezetés a jelzáloghitel pénztárolóra.

A törlesztő felviteléhez kattints a Törlesztés fülön található Új gombra, majd töltsd ki az alábbi űrlapot:

Törlesztés rögzítése

Mentés után a törlesztőrészlet megjelenik a Törlesztés listában.

Tipp: Vándor szinttől használhatod a tranzakció másolása gombot, így két kattintással pillanatok alatt rögzítheted a törlesztő összegeket.

2.3. Hitelkamatok, egyéb költségek nyilvántartása

Mint korábban írtam, a hitel törlesztőrészlete két részből tevődik össze:
1. Tőketörlesztés
2. Kamat és kezelési költség fizetés

Ha a jelzáloghitel pénztárolójának nyitógyenlegéhez csak a tőketartozást írtad be, akkor törlesztés rögzítése után szükség lesz még egy kis korrekciókra.

A törlesztőrészletek rögzítésével ugyanis a szoftverben teljes mértékben a tőketartozásod csökkented, ami nem helyes, mert a kamattartalom nem csökkenti a tőketartozást. Emiatt szükség lesz egy egyenlegkorrekcióra.

A kamatok és kezelési költségek rögzítését a Hiteltőke növekedés fülön kell megtenned, ezzel helyre áll a jelzáloghitel-számla egyenleged:

Hiteltőke növekedés

A törlesztőrészletek kamat és kezelési költség tartalmát szintén a hitelszámla kivonatodból tudhatod meg, onnan másold be ezeket az értékeket a Hiteltőke növekedés listába.

Egyéb lehetőségek

Általában az előbbi a három lépésből tevődik össze egy átlagos hitelszámla nyilvántartás, azaz a hiteltörlesztés rögzítése, de van azonban még néhány lehetőség a szoftverben:

1. Hiteltőkéből jóváírás

Előfordulhat, hogy a bank valamilyen jóváírást, visszatérítést, bónuszt ad Számunkra, így kevesebbet kell visszafizetnünk. Ebben az esetben csökken a hiteltőkénk, vagyis a fizetési kötelezettségünk. Ezt az eshetőséget a Hiteltőke csökkenés fülön kell rögzítened az alábbi módon:

Hiteltőke csökkenés

2. Hitelfelvétel

Abban az esetben, ha már használod a RoyalCashflow-t egy ideje és eközben döntesz jelzáloghitel felvételéről, – mely összeget rögtön az eladónak utalja a bank, – akkor a tranzakciót a Vagyontárgyak/Vásárlás fülön kell rögzítened. Ebben a bejegyzésben kapsz hozzá segítséget.

Ha más típusú hitelt veszel fel, akkor ezt a tranzakciót a Hitelfelvét fülön kell felvinned.

Első lépésként hozd létre a tartozás nyilvántartására szolgáló pénztárolót. Ezt az Alapadatok/Pénztárolók menüben a Vagyontárgyak és tartozások fülön tudod megtenni.

Íme egy példa személyi hitel pénztároló létrehozására. Mivel most veszed fel a hitelt, ezért a nyitóegyenleghez 0-t írj!

Személyi hitel pénztároló

A hitelfelvétel a rendszerben egy speciális átvezetés, amikor hitel típusú pénztárolóról átvezetjük a felvett összeget a saját számlánkra. 

Ez az alábbi képen látható módon tudod megtenni:

Hitelfelvétel

Mivel egy 0 egyenlegű pénztárolóról vezetjük át az összeget, így a hiteltartozás pénztároló egyenlege negatív lesz, a tőketartozásunk fogja mutatni.

Egy ilyen hitel törlesztésének rögzítésénél – mivel a tőketartozás került a nyitóegyenlegbe – figyelni kell arra, hogy kamatokat is nyilvántartsuk. Erről fentebb a 2.3-as számú blokkban olvashatsz ismét. 

Hitelszámla egyenleg

Összefoglaló - fülek áttekintése

Ismétlés a tudás anyja  –  szokták mondani -, így foglaljuk össze, mit tudunk a Hitel típusú tranzakcióknál található fülekről:

Törlesztés fül

Ezen a fülön tudod a hiteltörlesztéseidet rögzíteni. A hiteltörlesztés is egy speciális átvezetés, mégpedig az aktív pénztárolóból történő átvezetés a tartozás típusú pénztárolóba.

Hitelfelvét fül

Ezen a fülön a program használata közbeni hitelfelvételeket tudod rögzíteni, amennyiben a felvett összeg készpénzként hozzád, vagyis valamelyik aktív pénztárolódba került.

Abban az esetben, ha mondjuk jelzáloghitelt veszel fel, és az összeget rögtön az eladónak utalja a bank, a tranzakciót a Vagyontárgyak/Vásárlás fülön kell rögzítened. Erről részletesebb leírást az ottani súgóban találsz.

Kölcsönvétel esetében tehát a tartozás típusú pénztárolóról helyezel át készpénzt az aktív pénztárolódba. Általában kölcsönvétel előtt a tartozás típusú pénztárolód egyenlege 0, átvezetés után pedig negatív lesz. Ez azt jelzi, hogy tartozásod keletkezett.

Hiteltőke csökkenés fül

A hiteltőke azaz összeg, melyet kölcsönvettél a banktól, vagy bárki mástól. Hitelfelvételnél általában többet kell visszafizetned a felvett összegnél, mivel a tőke mellett a kamatokat, és egyéb költségeket is meg kell fizetni.

A hiteltőke csökkenés fülön tudod rögzíteni, ha a tőke összege valamilyen külső oknál fogva csökkent. Ez lehet például valamilyen jóváírás, kedvezmény, bár ilyen a valóságban csak ritkán fordul elő.

Hiteltőke növekedés fül

A hiteltőke növekedés fülön tudod nyilvántartani, ha a hiteltőkéd, vagyis a tartozásod összege emelkedik. Ez a helyzet sajnos gyakran előfordul, ugyanis a hitelkamatnak és a specális költségeknek ilyen hatása van.

Átvezetés fül

Az Átvezetés fülön a hitel típusú pénztárolók közötti mozgásokat tudod menedzselni. Ezek olyan átvezetések, ahol a Pénztárolóról és a Pénztárolóra listában is hitel típusú pénztárolók találhatóak. Ritkán fordul elő ilyen átvezetés, de a rendszerben erre is biztosítunk lehetőséget.

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!

Tartalomjegyzék