30. Jedi rang jutalma: Időszakos vagyonmérleg

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Jedi mester rang címer

20.000 pontnál eléred a Jedi mester rangot, melyért cserébe két új funkció a jutalmad. Ebben a bejegyzésben az Időszakos vagyonmérlegről lesz szó.

Mi ez a funkció és hogyan használhatod? Erről olvashatsz bővebben.

Jedi borító - Időszakos vagyonmérleg

Időszakos vagyonmérleg

Emlékszel még a Napi vagyonmérleg funkcióra?

A vagyonmérleg egy adott napra listázza, majd összegzi a vagyonod.

Bővebben itt olvashatsz a vagyonmérleg kimutatásról.

Egy adott napra látni a vagyonod jó dolog, viszont ennél is sokkal érdekesebb, ha a hónapról hónapra készült vagyonmérlegeket egymás mellé tesszük. Így lesz látható, hogyan változik a vagyonod az idő múltával.

Pont ezt csinálja az időszakos vagyonmérleg, egymás mellé helyezi a különböző napok vagyonmérlegeit, így lesz látható a változás.

Az időszakos vagyonmérleg megmutatja, hogy jelen pillanatban merre haladsz. A gazdagság felé, vagy netán a csőd felé?

Kimutatás generálása

Az időszakos vagyonmérleged elkészítésének lépései:

  1. Kattints a Kimutatások menüben Vagyonmérleg – Időszakos ikonra.
  2. Bökj rá a Kalkuláció gombra. (A beállításokat hagyhatod alapértelmezetten.) A rendszer elkezdi összegyűjteni az adatokat és kis idő múlva már láthatod is a vagyonmérleged alakulását. (Hosszabb időszak esetén a kalkuláció több időt is igénybe vehet!)

A megjelenő Vagyon változása listában a rendszer az egyes napokon az Aktív mérleg, Befektetések, Hitelek, Vagyontárgyak és Egyéb típusú pénztárolók összesített egyenlegeit jeleníti meg.

Ezek összesített egyenlege adja ki a vagyonunk értékét, az egyes sorok közötti különbségeket pedig az utolsó oszlop, a “Vagyon változása” mutatja. Amennyiben itt pirosan szerepel az összeg, akkor vagyonunk összértéke csökkent az előző időszakhoz képest.

A Grafikonok fülön vizuálisan láthatjuk vagyonunk összetételét és változását az egyes időszakokban.

Mindkét grafikonon beállíthatjuk, hogy mely pénztároló típusokat szeretnénk megjeleníteni. A felső grafikonon továbbá az összesített egyenleg és az egyenleg változásának megjelenítését is ki/bekapcsolhatjuk.

Időszakos vagyonmérleg beállításai

A vagyonmérleg szűrődobozában az alábbi beállításokkal paraméterezheted a kimutatást:

  • Időszak: A megadott két dátum közötti időszakra készül el a kimutatás. Ha túl lassú a generálás, megoldás lehet, hogy rövidebb időszakot állítasz be.
  • Gyakoriság: Az időszak kezdő dátumától kezdve mely napokra számolja ki a rendszer a vagyonmérleget. Alapértelmezetten minden hónap első napjára számolja az eredményt. Egy másik gyakori számítási mód a minden hónap utolsó napja, ehhez a nap választót állítsd a “31. napjára” értékre. Ha túl lassú a generálás, állítsd a hónap gyakoriságát ritkábbra. Például a “Minden 6. hónap” féléves,  a “Minden 12. hónap” éves összehasonlításokat végez.
  • Személy: Családtagonként is megnézheted az egyenlegeket, ezzel a szűrővel csak a kiválasztott családtag(ok) pénztárolói jelennek meg.
  • Típus: Teljes vagyonmérleg választása esetén a vagyonmérlegben az összes pénztároló megjelenik. Nettó vagyonmérleg esetén csak azok a pénztárolók jelennek meg, mely pénztárolóknál a “Nettó vagyonmérleg tartalmazza” mező bepipálásra került.

További tippek

  • Emlékszel még, mi az a nettó vagyonmérleg? Ha nem, itt bővebben olvashatsz róla.
  • Egy másik, hasonló kimutatás, ahol a vagyonod időszakos alakulását láthatod, a Nettó pénzügyi érték. A nettó pénzügyi érték nem más, mint a pénzvagyonod és tartozásaid különbsége. Azt mutatja meg, mekkora az ellenálló képességed váratlan kiadások, jövedelemkiesés esetén. Ez a kimutatás azonban csak PRO előfizetés esetén érhető el.
  • Miért szuper eszköz a vagyonmérleg? Nézd meg dr. Tóth András négyperces előadását a vagyonmérlegről.
  • Szeretnél időszakos vagyonmérleg kimutatást csinálni, de még nem érted el a 20.000 pontot? Akkor legyél Jumper vagy válaszd a PRO tagságot!

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!