02. Hogyan rögzítsd az első kiadásod?

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Az alábbi cikkben megnézzük, hogyan rögzítsd az első kiadásod a RoyalCashflow családi költségnyilvántartó programban.

Ha még nem olvastad az általános felépítésről szóló leírást, akkor javaslom, ezzel kezdj: A RoyalCashflow költségnyilvántartó felépítése

Első kiadás rögzítésének lépései

1. Első pénztároló felvétele

Rögzítsd első pénztárolódat az Alapadatok/Pénztárolók menüpontban. Pénztárolónak nevezünk a rendszerben minden olyan helyet, ahol pénzt tartasz. Az első rögzítendő pénztároló általában a pénztárcád vagy a bankszámlád lesz.

A rögzítéshez kattints a menüpontban az új tétel rögzítése funkcióikonra:

Hozzáadás ikon
Új sor felvétele gomb

Kattintás után megjelenik az alább látható ablak, töltsd ki értelemszerűen. (Ha valamelyik mező nem egyértelmű Számodra, a pénztárolók listája felett található súgóban – kérdőjel ikon – találsz segítséget).

A pénztárolóhoz mindképpen állíts be egy nyitóegyenleget, vagyis azt a pénzösszeget, amennyi épp az adott pénztárolóban található. Végezetül kattints a Mentés gombra. Mentés után nemcsak az első pénztárolódat hoztad létre, hanem meg is szerezted az első extra 10 pontodat. 😉

Pénztároló rögzítése

2. Kategória rendszered kialakítása - opcionális

A regisztrációd alkalmával előzetesen beállításra került egy kategória struktúra. Amennyiben az előre feltöltött kategóriák Számodra nem megfelelők, nyugodtan szerkesztheted azokat saját igényeid alapján, létrehozhatsz újat, vagy esetleg módosíthatod, törölheted a meglévőket.

Ha nekiállsz a kategóriarendszer átrendezésének, mindenképpen olvasd el az Alapadatok beállításáról szóló bejegyzést.

A kategóriák fastruktúrát alkotnak, így létrehozáskor figyelj arra, mit mutat a Szülőkategória mező, mivel az új kategóriád a szülőkategória alá kerül be.

A kategóriákat az Alapadatok/Kategóriák menüben szerkesztheted. Új vagy módosít funkcióikonra kattintva az alábbi ablak jelenik meg. Töltsd ki, majd kattints a Mentés gombra!

Kategória rögzítés

3. Kiadás rögzítése

Ha minden szükséges alapadat feltöltésre került, a Tranzakciók menüpontban rögzítheted első kiadásod.

A Kiadás fülön kattints a plusz jelre, vagyis az Új funkcióikonra. Ekkor megjelenik a Kiadás rögzítésére szolgáló ablak. Az alábbi ábrán láthatod, hogy milyen adatokat szükséges megadnod egy kiadás rögzítésénél. Töltsd ki, majd mentsd el! Ja, és ezért kaptál plusz 20 pontot. 😉

Kiadás rögzítése

4. Ellenőrzés

Mentés után a tranzakció megjelenik a tranzakciók listában. Ellenőrizd, hogy megfelelően adtad-e meg az adatokat. (Kattints a képre a nagyobb mérethez)

5. Összesítés

Végül ellenőrizd a pénztárolód egyenlegét az Áttekintés menüpontban, hogy valóban minden kiadást megfelelően rögzítettél-e. Az adott havi összesítésed is az Áttekintés menüpontban találod.

(Kattints a képre a nagyobb mérethez)

Végeztél is az elmélettel. Nincs más hátra, csak a gyakorlat. Lépj be tehát az alkalmazásba, és rögzítsd első kiadásod.