33. Gépjármű napló

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Tudod mennyibe kerül az autód fenntartása? És azt, hogy mennyi a fogyasztása? Vagy azt, hogy hány forintba kerül egy kilométer megtétele?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatod meg a választ a RoyalCashflow Gépjármű napló funkciója által.

Olvass tovább, mert ebben a bejegyzésben megismerkedünk a Gépjármű naplóval.

Gépjármű napló használati útmutató

Fontos: A Gépjármű napló funkció a RoyalCashflow PRO része, mely előfizetéssel vehető igénybe.

A Gépjármű napló keletkezése

Van egy autóm, melyet nem márkaszervizben javíttatok, hanem kisebb, márkafüggetlen szervizben, illetve néhány kisebb javítást családon belül is megoldunk. Emiatt nem rendelkezik az autó vezetett szervizkönyvvel.

Időnként felmerül bennem, milyen jó lenne ezeket a javításokat valahol rögzíteni, hogy legalább nekem meglegyen a szerviztörténete.

Már évekkel ezelőtt gondoltam arra, csinálok egy Szerviz napló funkciót a RoyalCashflow-ba, de valahogy nem tartottam elég fontosnak.

Aztán nem régiben hallottam, hogy van, aki Excel táblában vezeti a tankolásait, hogy mikor és mennyit tankolt, így számolja a gépjárműve fogyasztását. Én eddig ezzel nem foglalkoztam, de úgy gondolom, ez egy nagyon jó ötlet.

Végül is a pénzügyi tudatossághoz kellene tartoznia annak, hogy tisztában legyünk az autónk fogyasztásával, fenntartási költségeivel, mert így ezeken a tételeken is spórolhatunk.

Arra gondoltam tehát, hogy nemcsak “Szerviz naplót” fejlesztek, hanem “Tankolási naplót” is. Sőt, a jármű minden egyéb költséget naplózni kellene, így nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy mennyi a fogyasztása és a kilométerenkénti üzemanyag költsége, hanem azt is, mennyi a teljes költsége az autónak, mindezt kilométerenként lebontva!

Ezután kezdtem el a Gépjármű napló funkció fejlesztését, amiben bármilyen jármű költségeit naplózhatjuk. Vezethetjük például a tankolásokat, üzemanyag egységárakat, javítási munkálatokat…

A funkció elkészült, melyet megtalálsz a Kiegészítő funkciók/Gépjármű napló menüpont alatt. Kattints rá, és az alábbi képernyőkép fogad:

A Gépjármű napló felület részei

Gépjárművek rögzítése

A funkció birtokbavételéhez első lépésként rögzítenünk kell azokat a gépjárműveket (autót, motort stb.), melynek költségeit naplózni szeretnénk.

Kattints a Gépjárművek listában az Új gombra, megjelenik a szerkesztőablak, ahol a következő adatokat viheted fel:

 • Gépjármű neve: Add meg a jármű nevét.
 • Rendszám: Nem kötelező megadni, de ha megadod, akkor az adat titkosítva tárolódik az adatbázisban.
 • Nyitó kilométeróra-állás: Ezt az értéket mutatta a jármű kilométerórája a naplózás kezdetekor. A naplóbejegyzésekben szintén rögzíthetsz kilométeróra-állást, de azok értéke nem lehet kevesebb, mint az itt megadott érték. Ha tehát visszamenőlegesen szeretnél naplózni, akkor ez az érték a legkorábbi naplóbejegyzés dátumán mutatott érték legyen.
 • Nyitóállás dátuma: Az a dátum, amikor a kilométeróra a Nyitó kilométeróra-állás mezőben megadott értéket mutatta.
 • Vételár: A gépjármű vételára rögzíthető ebben a mezőben. Kitöltése opcionális. Amennyiben kitöltésre kerül, úgy a rendszer vételárral kiegészített fenntartási költséget is számol.
 • Devizaválasztó: Ebben a pénznemben került kifizetésre a jármű. Ha az alapdevizától eltér, akkor a szoftver átváltja alapdevizára az összesítéshez. Az árfolyam meghatározásához a vásárlás dátuma mezőben megadott dátumot használja a rendszer.
 • Vásárlás dátuma: Amennyiben a vételár nem az alapdevizában kerül megadásra, úgy a vásárlás dátumát kötelező megadni az árfolyam kiszámolása végett! Az árfolyamot csak 2014-ig tárolja a rendszer, így azt megelőző dátum esetén célszerű alapdevizában rögzíteni a vételárat.

Kattints a További beállítások megjelenítésére, és újabb mezők válnak láthatóvá:

 • Állapot: A gépjármű lehet használatban, vagy használaton kívüli. Ha például eladod, akkor kell használaton kívülivé tenni.
 • Megjegyzés: Egy tetszőleges leírást is rögzíthetsz a járműhöz.

Mentés gombra kattintva rögzítetted a járművet, mely megjelenik a Gépjárművek listában.

Jelöld ki a járművet, és megjelenik a napló részletes adatai, azaz a Gépjármű költségei és a Gépjármű összes költsége felület.

Gépjármű költségei

A Gépjármű költségei részben lehet felvenni az adott járműhöz tartozó költségeket, melyeket az alábbi csoportok egyikébe kell sorolnod:

 • Üzemanyagköltségek: Idekerülnek a tankolások költségei.
 • Szervizköltségek: Ide a jármű javíttatásával kapcsolatos költségek jönnek, illetve egyéb alkatrészek, felszerelések árait is ide sorolhatod.
 • Egyéb költségek: Ide jönnek ez előző csoportba nem sorolható tételek. Én például a parkolási díjakat, kötelező biztosítást, gépjármű adót és az ehhez hasonló kiadásokat veszem ide.

Fontos: A tényleges kiadásokat nem a Gépjármű naplóban kell rögzíteni, hanem a Tranzakciók/Aktív kiadások menüpontban. Ezt követően a rögzített kiadást kell a gépjárműhöz rendelni, valamint hozzárendelhetők lesznek további adatok!

Üzemanyagköltségek

Miután rögzítetted a Tranzakciók menüpontban a tankoláshoz kapcsolódó kiadást, felveheted azt a Gépjármű naplóba is. Ezt megteheted magánál a tranzakciónál, de akár itt, a Gépjármű napló felületén is.

Ez utóbbi esetben a felvételhez kattints az Üzemanyag felvétele (Új) gombra. (Plusz jel bekeretezve a képen alább.)

A megjelenő szerkesztőablak az alábbi mezőket tartalmazza:

 • Dátum: Mivel nem itt rögzíted a tranzakciót, hanem a Tranzakciók menüben, ez a mező csak szűrőként funkcionál. A kiválasztott napra rögzített tranzakciók közül választhatod ki, melyiket akarod hozzáadni a naplóhoz.
 • Kapcsolt tranzakció: A lenyíló listából választhatod ki a megadott dátumon található tranzakciók közül, hogy melyikből készítesz naplóbejegyzést.
 • Fizetett összeg: Ezt a mezőt nem módosíthatod, a kapcsolt tranzakció összege látható itt.
 • Kilométerállás: Ebbe a mezőbe írhatod a jármű kilométeróráján látható – tankoláskor mutatott – értéket. Nem kötelező kitölteni, de ajánlott, mivel e mező vezetése szükséges ahhoz, hogy fogyasztást, illetve kilométerenkénti költséget számoljon a szoftver.
 • Üzemanyag megnevezés/típus: Ide írhatod, hogy hol és mit tankoltál. Nem kötelező kitölteni, csak információs jellege van.
 • Tankolt mennyiség: Rögzítsd itt, mennyi üzemanyagot tankoltál, és ha a kilométeróra-állást is megadtad, a rendszer kiszámolja az adott időszak fogyasztását.
 • Üzemanyag egységár: Ha ezt a mezőt is kitöltöd, akkor bármikor visszanézheted, hogy mikor, mennyi volt az üzemanyag ára.

Mentés gombra kattintva megjelenik a kiadás a Gépjármű naplóban, mint üzemanyagköltség.

Feltűnhet, hogy habár megadtuk a kilométeróra-állás és tankolt mennyiség mezőket, a Megtett út és a Fogyasztás mező mégis üres. Mitől lehet ez?

Ezek a mezők a következő üzemanyagköltség rögzítése esetén kitöltött kilométeróra-állás alapján számolódnak.

Fontos: Ahhoz, hogy a Megtett út és a Fogyasztás mező kiszámolásra kerüljön, rögzítsd a következő tankolásnál is a kilométeróra-állást!

Továbbá minden sor elején találsz egy nagyító ikont is. Erre kattintva a kapcsolt tranzakcióról láthatsz több információt.

Szervizköltségek

Amennyiben a jármű javításához kapcsolódó kiadásokat is felvitted a Tranzakciók menüpontban, készíthetsz azokból is naplóbejegyzést a Szervizköltségek fülre. Ezt szintén megteheted a kiadás rögzítésekor, vagy utólag itt, a Gépjármű napló felületén. 

Ez utóbbihoz kattints az Új gombra, megjelenik az alábbi ablak:

A felugró szerkesztőablak – mely az üzemanyagköltséget rögzítő ablakhoz hasonlít, – az alábbi mezőket tartalmazza:

 • Dátum: Szűrőként funkcionáló mező. A kiválasztott napra rögzített tranzakciók közül választhatod ki, melyiket akarod hozzáadni a naplóhoz.
 • Kapcsolt tranzakció: A lenyíló listából választhatod ki a megadott dátumon található tranzakciók közül, hogy melyikből készítesz naplóbejegyzést.
 • Fizetett összeg: Ezt a mezőt nem módosíthatod, a kapcsolt tranzakció összege látható itt.
 • Kilométerállás: Ebbe a mezőbe írhatod a jármű kilométeróráján látható – szerviz időszakában mutatott – értéket. Nem kötelező kitölteni, de ajánlott, mivel e mező vezetése szükséges ahhoz, hogy kilométerenkénti költséget számoljon a szoftver.
 • Szerviz jegyzet: A javításról írhatsz egyéb adatokat is, például tételesen felsorolhatod az anyagköltségeket, munkadíjakat.

A Mentés gombra kattintva a kiadás megjelenik a Gépjármű naplóban, mint szervizköltség. A sor végén található nagyító ikonra kattintva megtekinthető a szerviz jegyzet.

Egyéb költségek

Az előző csoportokba nem sorolható gépjármű kiadásokból készíthetsz Egyéb költséget a Gépjármű naplóba. A Gépjármű napló felületén történő rögzítéshez kattints az Egyéb költségek fülön az Új gombra az alábbi szerkesztőablak megjelenítéséhez:

A felugró szerkesztőablak az alábbi mezőket tartalmazza:

 • Dátum: Szűrőként funkcionáló mező. A kiválasztott napra rögzített tranzakciók közül választhatod ki, melyiket akarod hozzáadni a naplóhoz.
 • Kapcsolt tranzakció: A lenyíló listából választhatod ki a megadott dátumon található tranzakciók közül, hogy melyikből készítesz naplóbejegyzést.
 • Fizetett összeg: Ezt a mezőt nem módosíthatod, a kapcsolt tranzakció összege látható itt.
 • Kilométerállás: Ebbe a mezőbe írhatod a jármű kilométeróráján látható – a kiadás dátumán mutatott – értéket. Nem kötelező kitölteni.

A Mentés gombra kattintva a kiadás megjelenik a Gépjármű naplóban, mint egyéb költség. 

Grafikonok

A Gépjármű költségei részben, a Grafikonok fülön az egyes költségek alakulását ábrázoló grafikonokat láthatod.

Az Üzemanyagköltség alakulása grafikonon lehetőséged van továbbá megjeleníteni az

 • Üzemanyag egységár,
 • Tankolt mennyiség,
 • Megtett út,
 • Fogyasztás

értékek közül az egyiket. Ezen adatok Y tengelye a grafikon jobb oldalán található.

Az egyes költségfüleken találhatók szűrőikonok is, melyet lenyitva beállíthatjuk, hogy mely időszak adatait szeretnénk a listában és a grafikonon ábrázolni:

Most, hogy megismerkedtünk a Gépjármű napló költségtípusaival, nézzük meg, hogyan tudunk naplóbejegyzést rögzíteni a Tranzakciók felületről.

Gépjármű naplóbejegyzés rögzítése Tranzakciók menüből

A gépjárművel kapcsolatos költségeket célszerű a naplóba felvenni közvetlenül a kiadás rögzítése után. Hogy minél gyorsabb legyen ez a művelet, lehetőség van a naplóbejegyzés létrehozására közvetlenül a Kiadások listából.

A Kiadások lista felett megjelent egy új ikon, a Hozzáadás gépjármű naplóhoz, mely az alábbi képen bekeretezve látható:

Jelöljük ki a naplóba felvenni kívánt kiadást – mint a fenti képen -, majd kattintsunk a Hozzáadás gépjármű naplóhoz ikonra. Ekkor megjelenik a Felvétel gépjármű naplóba szerkesztőablak az alábbi mezőkkel:

 • Összeg: A kiválasztott tranzakció összege. Nem módosítható, csak információs jelleggel jelenik meg.
 • Kategória: A kiválasztott kiadás kategóriája.
 • Gépjármű: Itt kell kiválasztani azt a járművet, melyhez a kiadást hozzárendeljük.
 • Költségtípus: Válaszd ki, hogy mely költségfülre kerüljön a kiadás.
 • Kilométerállás: Itt is megadható a kiadás pillanatában mutatott kilométerállás.

Üzemanyagköltség vagy Szervizköltség választása esetén látható marad a További beállítások megjelenítése link. Rákattintva további mezők jelennek meg.

Üzemanyagköltség esetén az alábbi mezőket tölthetjük ki:

 • Üzemanyag megnevezés/típus: Ide írhatod, hogy hol és mit tankoltál. Nem kötelező kitölteni, csak információs jellege van.
 • Tankolt mennyiség: Rögzítsd itt, mennyi üzemanyagot tankoltál, és ha a kilométeróra-állást is megadtad, a rendszer kiszámolja az adott időszak fogyasztását.
 • Üzemanyag egységár: Ha ezt a mezőt is kitöltöd, akkor bármikor visszanézheted, hogy mikor, mennyi volt az üzemanyag ára.

Szervizköltség választása esetén a Szerviz jegyzetet tudjuk kitölteni:

Ha a Tranzakciók menün keresztül vettünk fel kiadást a naplóba, térjünk vissza a Gépjármű napló felületére. A Gépjárművek listája felett található az Adatok újratöltése ikon. Ha nem látjuk a felvett kiadást a naplóban, kattintsunk erre az ikonra, és a szoftver újra betölti a napló bejegyzéseit.

Kiadások csoportos felvétele a gépjármű naplóba

A Kiadások listájánál lehetőség van egyszerre több kiadást is felvenni a naplóba.

Ha például egyszerre szeretnénk az összes korábbi üzemanyagköltséget a gépjárműhöz rendelni, akkor szűrjünk rá az adott gépjármű üzemanyagköltségeire, majd jelöljük ki az összes kiadást.

Ezután kattintsunk a Hozzáadás gépjármű naplóhoz ikonra, melyet megtehetünk a helyi menüből is. Ekkor az alábbi ablak jelenik meg:

Nincs más dolgunk, mint kiválasztani, hogy a kijelölt kiadások mely gépjárműhöz tartozzanak, illetve kiválasztani a költségtípust. 

Mentés gombra kattintva az összes kiadás felvételre kerül a kiválasztott gépjárműhöz a Gépjármű naplóban.

Gépjármű összes költsége

Miután felvettük a kiadásokat a naplóba, térjünk vissza a Gépjármű napló felületére. Jelöljük ki a Gépjárművek listában a járművet, és a megjelenő felületek közül nézzünk rá az alsóra, mely gépjármű költségeinek összesítését tartalmazza.

Itt három fület láthatunk:

 • Teljes költségösszesítő
 • Költségek évenkénti bontásban
 • Grafikonok

Teljes költségösszesítő

Az első fül a Teljes költségösszesítő, az itt megjelenő táblázatban találjuk a gépjármű teljes élettartamára vonatkozó költségstatisztikákat és számításokat.

Költségek évenkénti bontásban

A Költségek évenkénti bontásban fülön láthatjuk a három költségtípus összegzését, évekre lebontva:

Grafikonok

Végül a Grafikonok fülön az előző információk vizuális ábrázolását láthatjuk:

Összefoglalás

A Gépjármű napló funkció segítségével naplózhatjuk járműveink minden költségét, úgymint üzemanyag, szerviz, adók, biztosítások stb.

Mindemellett, ha vezetjük járművünk kilométeróra-állását is, pontosan kiszámolhatjuk, mennyibe kerül a fenntartása, sőt, ezt kilométerre lebontva.

Legyünk tisztában autónk fenntartási költségeivel, hiszen ez is a pénzügyi tudatosság része!

Fontos: A Gépjármű napló funkció a PRO verzióban érhető. Legyél Te is RoyalCashflow PRO tag, tedd teljessé pénzügy kimutatásod.

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!