25. Más pénze a számlámon! Hogyan?

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

“A bankszámlám része egy folyószámlahitel, ami úgy jelenik meg a számlán, mint plusz elkölthető összeg. Ezt hogy vezessem fel?”

Vannak esetek, mikor más pénzét kell nyilvántartanunk a saját számlánkon, és pontosan tudni szeretnénk, hogy az összesített egyenlegből mennyi a miénk, illetve mekkora összeg másé.

Ilyen helyzet lehet az említett folyószámlahitel, mikor a bank pénze jelenik meg a számlánkon, mint elkölthető összeg. De az is lehet, hogy mi kezeljük egy klub pénzügyeit, vagy ránk bízták gyermekünk osztálypénzét.

Veled is előfordult hasonló helyzet?

Mutatom, mit csinálj!

Esettanulmány: egyedi csoport

Saját számla, vagy külön számla?

Ha például egy klub, vagy csoport pénzét kell nyilvántartanunk, akkor először is meg kell vizsgálnunk, hogy feltétlenül szükséges saját bankszámlánkon tárolni az összeget?

  • Van lehetőség külön bankszámlát nyitni?
  • Esetleg lehet-e minden pénzt készpénzként tárolni?

Külön számla

Amennyiben az előző kérdésekre a válasz igen, és nem szükséges keverni saját pénzünkkel a csoport pénzét, a legegyszerűbb egy új RoyalCashflow fiókot készíteni, és külön kezelni a nyilvántartást.

Tipp: Az új fiókban célszerű a csoport tagjait bevétel kategóriaként rögzíteni, így minden befizetés esetén hozzá tudjuk rendelni a befizetőt. Ennek köszönhetően a Bevételek megoszlása – Kategóriánként kimutatásban megtekinthető, ki fizetett, és ki nem.

Saját számla

Ha nem tudjuk megoldani a külön számlát, – például a bevezető kérdésben említett banki folyószámlahitelnél sem – kénytelenek leszünk a saját bankszámlánkon tárolni a szükséges összeget.

Én például egy klub pénzét tartom nyilván a saját számlámon, melynek folyamatosan változik a mennyisége a klub tranzakciói által. Ettől függetlenül bármikor meg kell tudnom mondani, hogy mekkora a jelenlegi egyenlege a klubnak.

Mutatom, hogyan csinálom:

Egyéb pénztárolók és egyedi csoport használata

Egy mondatban összefoglalom a megoldást:

Egyéb típusú pénztárolóba teszem a másik fél pénzét, a sajátomat nyilvántartom a bankszámlám pénztárolóban, a kettőt hozzáadom egyedi csoporthoz és az összesített egyenleget látom a netbankban.

Gondolom így egy kicsit bonyolultan hangzik, ezért vizsgáljuk meg részletesebben is:

Egyéb típusú pénztárolót akkor célszerű használni, ha nem akarjuk, hogy a benne található pénz szem előtt legyen, nehogy elköltsük.

Használhatjuk akkor, ha gyűjtünk valamire. De használható más pénzének nyilvántartására, mint például bank pénze, vagy egy klub pénze. Én például a gyerekeim által gyűjtött pénzt is ilyen pénztárolóban rögzítem a RoyalCashflow-ban.

Szóval, nézzünk meg a gyakorlatban, hogyan tartom nyilván egy klub pénzét a saját számlámon. (Természetesen így kell kezelni a kérdéses banki folyószámlahitelt is.)

0. lépés: Bővített mód bekapcsolása

Egyéb pénztároló rögzítése Bővített módban lehetséges, így ha még nem tettük meg, kapcsoljuk be a Bővített módot a Beállítások/Fiók beállítások részen.

RoyalCashflow bővített mód

1. lépés: Egyéb típusú pénztároló létrehozása

Az Alapadatok/Pénztárolók menüben, a Passzív – költségvetésen kívüli – pénztárolók fülön vegyünk fel egy új pénztárolót az alábbi paraméterekkel:

  • Típusa: Egyéb.
  • Nyitóegyenleg: adjuk meg  a másik fél pénzét. Klub esetén lehet 0 is, ha most kezdjük gyűjteni.  Folyószámla hitel esetén a hitelkeret összegét adjuk meg.
  • Nyitóegyenleg dátuma: Egy korábbi dátum legyen, akár az előző hónap is lehet, vagy hó első napja.
  • Tulajdonos: Az Alapadatok/Családtagok közé felvehetjük a klubot is, és itt megadhatjuk.

2. lépés: Pénztárolók hozzáadása egyedi csoporthoz

Most jön a legfontosabb lépés!

Adjuk hozzá a bankszámlánkat és az újonnan felvett pénztárolót az Egyedi csoporthoz!

Ehhez a pénztároló szerkesztése ablakban kattintsunk a További beállítások megjelenítésére, majd pipáljuk be a Hozzáadás egyedi csoporthoz négyzetet.

Fontos: Ezt ne csak az egyéb típusú pénztárolónál tegyük meg, hanem az Aktív pénztároló fülön a folyószámlánkkal is, ahol ezt az extra pénzt nyilvántartjuk. Az összes többi pénztárolónál pedig ki kell kapcsolni a Hozzáadás egyedi csoporthoz lehetőséget. Csak ennél a két pénztárolónál legyen bekapcsolva!

Egyedi csoport beállítás

Fontos: Mivel az egyéb típusú pénztárolóban található összeg nem a mi pénzünk, ezért annál a pénztárolónál vegyük ki a Nettó vagyonmérleg tartalmazza mezőből a pipát!

3. lépés: Összesített egyenleg ellenőrzése

Az Áttekintés fülön az Egyedi csoportban megjelent a bankszámlánk és az egyéb pénztároló. Az előzőben a saját pénzünk van, az egyéb típusúban a másik félé. A kettő összesített egyenlege adja meg a bankszámlánk tényleges egyenlegét, amit a bank mutatni fog felénk.

Ezután ha változás történik valamelyik pénztároló egyenlegében, mindig az egyedi csoport összesített egyenlegét kell összevetni a bank által mutatott egyenleggel.

A pénztárolók egyenlegei pedig az egyes felek által birtokolt pénzmennyiséget mutatják.

Egyedi csoport áttekintés

+1 lépés: Másik fél pénzének nyomonkövetése

Ha pénzmozgás keletkezik a klub pénzében, akkor azt az Egyéb tranzakcióknál kell rögzíteni.

  • Újabb pénz érkezett a klub “számlájára”? Rögzítsük a Tranzakciók/Egyéb/Értéknövelés fülön.
  • Venni kellett valamit a klubnak? Rögzítsük a Tranzakciók/Egyéb/Értékcsökkenés fülön.

Ezt követően az Áttekintés fülön az Egyedi csoportban pedig látni fogjuk friss, netbank által is mutatott összeget.

Természetesen rögzítsük a pénzmozgásokat a klubnak nyitott, másik RoyalCashflow fiókban is, úgy precízebb. 🙂

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!