28. Bölcs rang jutalma: Számlaemlékeztető

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

Bölcs rang címer

Az aktivitási ranglétra 6. szintje a Bölcs rang. Eléréséhez 10.000 pontot kell összegyűjtenünk. Ha ez is sikerült, akkor a Fizetendő számlák funkció a jutalmunk.

Mit tud ez a funkció, és mire használható?

Ebben a bejegyzésben erről lesz szó.

Bölcs rang borító

Fizetendő számlák

A Fizetendő számlák menüpontot a Kiegészítő funkciók menüben találod, mely aktiválódik, amint elérted a 10.000 pontot. Természetesen Jumperként vagy PRO előfizetőként előbb is hozzáférhetsz. 😉

A Fizetendő számlák menü egy fizetési emlékeztetőként szolgáló funkció, azért került a szoftverbe, hogy ne felejtsük el befizetni a csekkjeinket, ne felejtsük el kifizetni a közüzemi számláinkat. A teendőnk mindössze annyi, hogy amint megérkezik egy fizetendő számla, rögzítsük erre a felületre, és a rendszer fizetés előtt emlékeztetni fog. (Természetesen csak abban az esetben, ha rendszeresen használjuk az alkalmazást. )

Számla rögzítése

Az Új gombra kattintva megjelenik a rögzítő felület, melyben két fület találsz. Az első a Számla adatok fül, melyen az alábbi adatokat tudod megadni:

 • Megnevezés: ide írod a számla nevét, például “Gázszámla”
 • Fizetendő összeg: a számlán található fizetendő rész
 • Deviza: az összeg mellett jobbra találod, a fizetendő összeg pénzneme
 • Fizetési határidő: a számlán található fizetési határidő
 • Értesítés dátuma: itt azt a dátumot kell megadni, mely naptól kezdve szeretnéd, hogy a rendszer emlékeztessen a számlára. Célszerű fizetési határidőt megelőző 5-7 napot választani.

A További beállítások megjelenítése szövegre kattintva megjelenik két új mező, melyek kitöltése nem kötelező:

 • Számla kelte: mikor kaptad a számlát, vagy mikori állították ki.
 • Megjegyzés: bármilyen szöveges megjegyzés, amit még hozzá szeretnél írni.

A szerkesztő ablakon található még egy fül, a Teljesítési adatok, az alábbi mezőkkel:

 • Számla kifizetve: értéke igen vagy nem, attól függően, hogy kiegyenlítetted-e a számlát
 • Tervezett kategória: mely kategóriába tervezed besorolni a kiadást
 • Tervezett pénztároló: várhatóan mely pénztárolóról fogod kiegyenlíteni a számlát
 • Tervezett címke: a létrejövő tranzakcióhoz szeretnél-e címkét beállítani

Ha kitöltöd a Tervezett tranzakció adatai mezőket is, akkor a későbbiekben egy gombnyomásra rögzítheted a számlához kapcsolódó tranzakciót a szoftverben!

Számlaemlékeztető

Miután elérkezett az Értesítés dátum mezőben megadott időpont, a számla megjelenik az Áttekintés oldalon a Figyelmeztetések dobozban.

Ez a doboz szolgál a szoftverben a figyelmeztetésekre. Ha ez a doboz megjelenik, akkor mindig figyelj oda rá, mert azt jelenti, hogy teendőd van!

Határidő lejárta előtt 3 nappal már pirossal jelenik meg a sor, jelezvén, hogy közeledik a határidő!

Figyelem: A figyelmeztetést csak akkor látod, ha belépsz a RoyalCashflow-ba, emailt nem küld a rendszer. Ha nem vezeted rendszeresen a kiadásaid, nem lépsz be az alkalmazásba, lemaradhatsz  a figyelmeztetésről!

Számla kiegyenlítése

A Figyelmeztetések ablakban, a sor végén találsz egy pipát. Fenti képen pirossal keretezve.

Ha a valóságban kifizetted a számlát, kattints erre a gombra. Ezután felugrik a Tranzakció létrehozása ablak, kitöltve a számlánál megadott adatokkal. Ellenőrizd le, hogy helyesek-e az adatok. Ha valamit módosítanál, még megteheted. Ezután kattints a Mentés gombra.  Ezzel létrehoztad a számlához a tranzakciót anélkül, hogy beléptél volna a Tranzakciók menübe.

Fontos: Csak akkor tudod egy kattintással létrehozni a számlához a tranzakciót, ha a Fizetendő számláknál a Tervezett tranzakció adatai mezőit is kitöltötted.

A számla által létrehozott tranzakció és a fizetendő számla ezután a rendszerben összekapcsolódott. Ha most visszalépsz a Fizetendő számlák szerkesztő ablakához, és megnézed a Teljesítési adatok fület, akkor most már itt a létrehozott tranzakció adatai láthatok.

A Kapcsolt tranzakció mezőn keresztül lehet számlát és tranzakciót összekapcsolni. A kuka ikonnal törölheted az összekapcsolást.

Ha esetleg külön rögzítetted a tranzakciót, akkor ezen a mezőn keresztül kiválaszthatod a kapcsolódót, és összekötheted a számlával. A mező feletti Fizetés dátuma mező szűrőként funkcionál, a Kapcsolt tranzakció mező lenyíló listájában csak a megadott dátumhoz tartozó tranzakciók jelennek meg.

Hatékonyság növelés ismétlődő számlák esetén

A legtöbb számla, főleg a közüzemi számláink ismétlődnek. Némelyiknél még az összeg sem változik. Ez azért jó, mert ezen számlák tranzakcióinak rögzítése még gyorsabb lehet, ha követed az alábbi lépéseket:
(Tételezzük fel, hogy egy olyan számla érkezik, melynek az előző példánya már rögzítve volt a Fizetendő számlák közé)

1. Korábbi számla megkeresése: Keresd meg a számla korábban rögzített példányát. Ha nem látod a listában, használd a keresőt. A nagyító ikonra kattintva nyithatod le. Alapértelmezetten az előző hónaptól kezdve listázódnak a számlák, így lehet, hogy ezt a dátum szűrőt korábbra kell állítani.

2. Számla másolása: Ha megtaláltad a számlát, jelöld ki és nyomj a Másolás ikonra. A felugró ablakban add meg a fizetési határidőt és az értesítési dátumot. A többi mező értéke – köztük a tervezett tranzakció adatai – nem változik. 

Kattints a mentésre, ezzel létrehoztad a számla új példányát.

3. Számla kiegyenlítése: Ha esedékessé válik a számla fizetése, a számla megjelenik az Áttekintés fülön a Figyelmeztetések között. Ha kiegyenlítettet a számlát, kattints itt a pipára, és létre is hoztad a tranzakciót.

Ezekkel a lépésekkel gyorsabban rögzíthetsz egy számlát és annak kiegyenlítését a rendszerben.

Remélem számodra is hasznos lesz ez a funkció.😉

Tipp: Nemcsak számlák fizetési emlékeztetőjének használhatod a Fizetendő számlák funkciót. Rögzítheted itt azokat a rendszeres kiadásokat, melyeknél nincs beállítva rendszeres átutalás vagy csoportos beszedés. Ilyen lehet akár a közös költség, ha például minden hónapban te indítod az utalását.

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!