24: Hét db ötlet címkék használatára

szaggatott vonal
Szerző: Kecskés Imre
Szerző: Kecskés Imre

Célom, hogy segítsek Neked a pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Hiszem, hogy pénzügyileg tudatosan szabadabban élheted az életed.

A címkék használata egy szuper eszköz arra, hogy hatékonyabbá tegyük kiadásaink nyomonkövetését, ennek ellenére eddig alig volt róluk szó.

Mire használhatod a címkéket? Erre adok most 7 db ötletet.

7 ötlet címkék használatára

Mire használhatók a címkék?

A címke elsődleges szerepe az, hogy extra jelentéssel ruházza fel a tranzakciódat!

Mondhatjuk azt is, hogy a címke egy jelölőeszköz.

A tranzakciókat megjelölheted címkékkel ideiglenesen, vagy akár örökérvényűen.

  • Ideiglenes jelölés esetén a címke a tranzakciónak csak egy átmeneti értéke lesz, ugyanis azt egy bizonyos feltétel teljesülése esetén leveszed a tranzakcióról. Ilyenkor a címke jelentése az, hogy erre a tranzakcióra még rá kell nézni.
  • Örökérvényű jelölés esetén a címke a tranzakciónak állandó értéke lesz. Ebben az esetben a címke a kategória mellett egy másodlagos csoportosító szerepet tölt be.

És most következzék az a 7 példa, melyet a bevezetőben említettem.

De előbb, ha nem tudod, hogyan hozz létre címkét, akkor először olvasd el ezt a leírást: Címkék létrehozása.

Ideiglenes címkékre példák

1. Amikor nem vagy biztos a kategóriában:

Tételezzük fel, hogy többen vezetitek a családi költségnyilvántartást. Épp rögzítesz egy kiadást, de nem vagy benne biztos, hogy például a nyaralás alatti éttermi fogyasztás a “szórakozás” vagy az “étterem” kategóriába való-e. Megkérdeznéd a párod, de nincs ott. Ekkor tehetsz rá egy jelölő címkét, mely ezzel a jelentéssel bír a párod számára: “Kérlek nézz rá, hogy jó kategóriába raktam-e!“.

Használhatsz tehát címkét arra az esetre, ha nem vagy biztos a tranzakció valamelyik paraméterében, ezért ellenőriztetnéd valakivel.

2. Bontásra váró tranzakciók:

Képzeld el, kiveszed a nyugtákat a pénztárcádból, majd rögzíted őket. Viszont van egy nyugta, amin annyi különböző kategóriájú tétel található, hogy bontani kellene. Ha nincs időd erre a műveletre, akkor egy címkével megjelölheted, hogy ez bizony “Bontásra vár. Később a bontás után törölheted a címkét róla.

3. Árfolyam ellenőrzéséhez:

Amikor más devizában vásárolok a bankkártyámmal, akkor mindig megjelölöm a tranzakciót, hogy ez a kiadás “Árfolyam egyeztetésre vár“.  Mivel a devizás vásárlásnál a tényleges árfolyam csak a banki könyvelési napon derül ki, addig csak egy ideiglenes árfolyammal számol a bank. Ezzel rögzítem a kiadást, de mivel tudom, hogy változni fog az értéke, ezért megjelölöm, hogy később pontosítsam a vásárlás végösszegét.

Árfolyam egyeztetés

Örökérvényű jelölésre példák

4. Címkézés fontosság szerint:

Létrehozhatsz néhány címkét, mellyel azt jelölöd, hogy az adott tranzakcióra mennyire volt szükség. Például “létfontosságú“, “nem fontos“, “impulzus vásárlás“, stb.

Így elemezheted a kiadásaid összetételét. Tényleg csak a fontos dolgokra költöttél? Mekkora az impulzus vásárlások aránya? Nem viszed túlzásba? 🙂

5. Események költségeinek összesítése:

Vannak bizonyos események az életedben, melyek költségei több kategóriát érintenek. Ilyen például az esküvő, nyaralás, vagy bármely nagyobb esemény. Ezekhez tartozhat utazási költség, kaja rész, szórakozás, stb. Ha létrehozol az eseménynek egy címkét, akkor könnyen összesítheted a költségét anélkül, hogy külön kategóriát kellene rá létrehoznod.

6. Kategóriák optimalizálása:

Címkék használatával csökkentheted kategóriáid számát. Például, ha két gépkocsid van, és szeretnéd mindkettőnek mérni a fenntartási költségét, akkor nem szükséges mindkét autónak létrehozni üzemanyag, szervízköltség, stb kategóriákat. Vedd fel az autókat címkeként, és összegezheted az autók költségeit is plusz kategóriák nélkül. Lényegében ez hasonló az Események költségeinek összesítéséhez, csak itt tárgyak fenntarthatóságát vizsgálod. (Akár gyerekekre is létrehozhatsz címkéket ezzel a céllal. 😄)

7. Nyereségesség vizsgálata:

Az egyik legszuperebb dolog a címkéknél, hogy bevételeknél is megadhatod ugyanazt a címkét. Mivel egy címke hozzárendelhető kiadáshoz és bevételhez is, így a címkének egyenlege lesz, azaz megállapítható, hogy “veszteséges” vagy “nyereséges” az adott címke. Én például a vállalkozói fiókban az egyes projektjeimnek létrehoztam címkéket, és minden kiadást, bevételt felcímkézek, hogy melyik projekthez tartozik. A Címke kivonat kimutatással pedig tudom ellenőrizni, hogy az adott projekt nyereséges, vagy veszteséges-e. (A Címke kivonat kimutatás PRO előfizetés esetén érhető el)

Ezek lettek volna az én tippjeim, de természetesen még számos dologra használhatók. Remélem sikerült ihletet adnom, és Te is használni fogod ezután a címkéket.

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra és Tiéd a jutalompont!