royalcashflow kiadáskövető logó

Befektetés nyilvántartása – Lakástakarék számla

Szerző: | 2018. jan. 12.

Ebben a leírásban egy lakástakarék számla példáján keresztül fogom szemléltetni a befektetés típusú pénztároló használatát.

Fontos: E funkció használatához legalább Kiscserkész ranggal kell rendelkezned és aktiválnod kell a Bővített módot. Ha nem tudod, ezt hol kell bekapcsolni, kattints ide: Bővített mód bekapcsolása

lakástakarék bejegyzés nyitóképe

Csapjunk is bele a közepébe, nézzük meg, milyen lépésekből áll a lakástakarék számla kezelése, a RoyalCashflow-ban.

1. Lakástakarék számla rögzítése

Első lépésként rögzítsd a lakástakarék számlád Befektetés típusú pénztárolóként, az Alapadatok/Pénztárolók menüpont Befektetések fülén, az Új gombra kattintva. A rögzítési felületet itt láthatod:

lakástakarék számla rögzítése a royalcashflow-ban

2. Havi megtakarítás rögzítése

Ezután kattints a Tranzakciók menüponton belül a Befektetések almenüpontra. Minden befektetés típusú pénztárolóhoz kapcsolódó pénzmozgást itt kell nyilvántartani:

A Befektetés egy speciális átvezetés. Esetünkben a havi megtakarítás rögzítése nem más, mint egy bankszámláról történő átvezetés a lakástakarék számlára.

Az átvezetéshez kattints a Befektetés fülön található Új gombra, majd töltsd ki az alábbi űrlapot:

Mentés után a havi megtakarítás összege megjelenik a Befektetés listában. Az átutalást rögzítsd minden hónapban.

Tipp: Vándor szinttől használhatod a tranzakció másolása gombot, így két kattintással pillanatok alatt felviheted a havi megtakarításaid összegeit.

3. Állami támogatás, kapott kamatok nyilvántartása

Miután megkaptad az éves számlakivonatot a lakástakarékpénztártól, rögzítheted a rajta lévő állami támogatások és kamatok összegét is.

Ehhez kattints a Hozam fülre, majd azon belül az Új gombra. A Hozam fülön rögzített tranzakciók összegei növelik a befektetés típusú pénztároló egyenlegét. Az alábbi képen láthatod az állami támogatás összegének rögzítését.

állami támogatás rögzítése a költségnyilvántartó alkalmazásban

Kapott kamatok esetében is hasonlóan kell eljárnod.

4. Költségek rögzítése

Ha a lakástakaréknék van számlavezetési díja is, akkor ezt a költséget, mint veszteség kell nyilvántartanod. Ezért a költséget a Veszteség fülön kell felvinned az alábbi minta alapján:

lakástakarék számla költségeinek rögzítése a költségkövető alkalmazásban

Mentés után a számlavezetési díj megjelenik a Veszteségek listában.

5. Lakástakarék számla egyenlegének követése

A havi megtakarítások, állami támogatások, kamatok, számlavezetési díjak alakítják lakástakarék számlád egyenlegét. Ezt az egyenleget megtekintheted az Áttekintés menüben is:

lakástakarék számla egyenleg a költségnyilvántartóban

6. Lakástakarék felhasználása

Az összegyűlt összeg felhasználását kétféleképpen kezelheted a szoftverben:

  • vagyontárgy vásárlásaként,
  • vagy visszavezeted egy aktív pénztárolóra és onnan használod fel.

Utóbbi esetben az aktív pénztárolóra való visszavezetéshez válaszd a Befektetések menüpont Visszaváltás fülén található Új gombot, és az alábbi minta alapján töltsd ki az űrlapot:

lakástakarék visszaváltása felület a royalcashflow-ban

Ha netán Vagyontárgy vásárlásaként rögzítenéd a felhasználást, akkor válaszd a Tranzakciók menü Vagyontárgyak menüpontját, azon belül is a Vásárlásfület.

Fontos: Ehhez szükséged lesz egy vagyontárgy típusú pénztárolóra. Vagyontárgyak kezeléséről bővebben ezen a linken olvashatsz.

Végszó

Röviden ennyi lenne a Befektetések kezelése. Hasonlóan kell eljárnod minden egyéb befektetési formánál is, mint például az értékpapírok kezelése, vagy netán bérbeadási szándékkal vásárolt ingatlan nyilvántartása.

Remélem ezután Te is használni fogod a Befektetések funkciót. Ha még nem érted el a kiscserkész rangot, akkor gyorsan lépj be az alkalmazásba:

Belépés a RoyalCashflow-ba

A szerzőről

Kecskés Imre

RoyalCashflow alapító, fejlesztő

Célja, hogy segítsen Neked a pénzügyeid áttekintésében. Szabadidejében online marketinggel, pénzügyekkel, na és persze családjával, gyerekeivel foglalkozik.

További cikkek

Végigolvastad? Kérd a jutalmad!

Tudtad, hogy  nemcsak a szoftver használata közben, hanem a Tudásbázis cikkeinek elolvasásaival is gyűjtheted az aktivitás pontokat?

Kattints a gombra, azonosítsd magad, és Tiéd a jutalompont!